10 steg till härlig hälsa – att läka sjukdomar

 1. Informera och utbilda dig själv!
  Kunskap och information är makt. Utmana och ifrågasätt både ny och gammal kunskap samt trossystem, sluta aldrig lära! Du behöver inte ta en universitetsexamen, det finns mängder av sätt att lära ny kunskap på. Jag har en kandidatexamen i Idrottsvetenskap och Hälsopedagog, men har lärt mig så mycket mer på egen hand utanför universitetet. Det finns olika utbildningar och kurser att ta, böcker att läsa, studier och artiklar på nätet, dokumentärer att se, podcaster att lyssna på etc. Många av oss är uppväxta med att tro att lösningar på våra problem finns utanför oss och att någon ”expert” har svaren, men oftast finns lösningarna inom oss, vi måste bara lära oss att lyssna. Kroppen har en enorm självläkande förmåga och tror vi på det, blir det lättare att fatta beslut därefter.
 2. Detoxa ditt liv!
  Kemikalier finns överallt, i miljön, i våra hem, kläder, skönhetsprodukter, mat etc. Det krävs aktivt arbete för att minimera dem! Vår kropp är fantastisk på att skydda oss från dessa genom att eliminera de så mycket som möjligt samt även lagra dem i fettvävnad. Men i vårt moderna samhälle är det svårt för kroppen att hinna med att göra sig av med allt som konstant kommer i vår miljö. En kemikalie testas för säkerhet men hur ofta utsätts vi för en enda kemikalie åt gången..? Inte ens nyfödda bebisar kommer ut till världen utan kemikalier i sitt blod, studier fann över 287 st kemikalier . Utdrag ur artikeln: ”Of the 287 chemicals we detected in umbilical cord blood, we know that 180 cause cancer in humans or animals, 217 are toxic to the brain and nervous system, and 208 cause birth defects or abnormal development in animal tests. ” Så sorgligt, men det är dagens sanning!
 3. Uppgradera dina kostvanor
  Fokusera på ren mat så nära sin ursprungliga form som möjligt, bli en näringsjägare istället för kalori/protein/kolhydrat jägare. Kroppen jobbar som en helhet och behöver mat i sin helhet, inte individuella näringsämnen då de samarbetar med varandra. Ät kvalitet istället för kvantitet. Skippa matprodukter tillverkade i fabrik och välj råvaror från naturen. Ekologiskt utan gifter.
 4. Skapa ett ”hem-apotek”
  Läkande mat som superfoods (näringstäta råvaror), örter, eteriska oljor och tillskott stärker hälsan, motverkar sjukdomar och är naturens mediciner.
 5. Läk din mage och tarm:
  ”All disease begins in the gut” – Hippokrates. Upp till 80% av immunförsvaret finns i magen så det är otroligt viktigt att mage och tarm mår bra! För att de ska må bra måste vi undvika det som irriterar (t.ex genetiskt modifierad mat, gluten, transfetter..). Stärk tarmfloran med fermenterad mat som probiotika, surkål, kombucha, fil samt benbuljong och gelatinpulver.
 6. Ha en bra vätskenivå i kroppen:
  Drick vatten under dagen och det första du gör när du vaknar på morgonen (gärna med ÄCV eller citron). Var även noga med att du har tillräckligt med salt i kroppen!
 7. Stresshantering/minimering:
  I dagens moderna samhälle befinner sig de allra flesta sig i sympatiska nervsystemet (kamp & flykt) snarare än parasympatiska (vila & återhämtning). Ett enkelt sätt att snabbt komma in i ett avslappnat tillstånd är genom vårt andetag och att förlänga vår utandning. Ett exempel är att andas in på 4 och ut på 8. Alla hanterar vi stress på olika sätt och vi påverkas på olika sätt, det viktiga är att du lyssnar på vad din kropp kommunicerar med dig.
 8. Känslomässigt välmående:
  Våra känslor påverkar hela vårt välmående både psykiskt och fysiskt. Därför är det viktigt att komma till roten av problemet och inte dämpa symtomen med droger, mediciner, mat, socker, alkohol etc. Det finns olika metoder att programmera om sitt undermedvetna på som t.ex affirmationer, guidade meditationer, hypnos, tapping etc.
 9.  Munhälsa!
  Vår munhälsa kan ses som ett fönster in i vår generella hälsa. Precis som tarmen är munnen full med bakterier och blir det en obalans mellan de goda och onda bakterierna så kan det leda till sjukdomar. Likaså kan vissa läkemedel minska salivproduktion som har som uppgift att skölja ner mat, neutralisera syra och skydda mot bakteriell överväxt. Ämnen som kvicksilver, amalgam och flour kan också ha en påverkan på  vår hälsa.
 10.  Rörelse & Natur!
  Vardagsrörelse blandat med lite mer intensiv aktivitet gör under för hälsan. Att ha kontakt med jorden, gå barfota, ät rå och vild kost, minimera elektromagnetisk strålning, njuta av solen när den visar sig och spendera mer tid i naturen än i innemiljö om möjligt!

  Om du vill ha mer information kan du hoppa på Hälsotuggs 4-veckors online livsstilsprogram! Där får du lära dig mer om kostvanor, rörelse, sömn och stress.  Önskar du personligt stöd kan du boka in ett gratis hälsocoachsamtal med mig.

  /Kristin

2 Responses to “10 steg till härlig hälsa – att läka sjukdomar

 • Mycket bra artikel, Kristina!
  Jag har tyvärr en känsla av att det är alldeles för många som fortfarande inte tänker på helheten och förlitar sig helt på de ”magiska” tabletter som skrivs ut av läkarna på recept för att dämpar besvärliga symtomer, och fortsätter leva som förr – använder hygienartiklar fyllda med kemikalier, fortsätter med dåliga kostvanor etc.

  /Julius

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.