Andas bort stressen!

Andas. Det gör vi alla, från det att vi föds till att vi tar vårt sista andetag, men tar vi andningen för givet eller inser vi den kraft som andningen verkligen har? Att andas optimalt innebär att vi andas in och ut genom näsan, vi andas djupt ner i magen, andetaget är långsamt, ljudlöst och jämnt. Alltför ofta ser vår andning tyvärr inte ut så då många andas korta, ytliga andetag genom munnen. Djupa andetag slappnar av kroppen och ger oss tillräckligt med syre medan korta, ytliga andetag är stressande för oss. Andetaget är ett otroligt fint verktyg i stresshantering och som alltid är tillgängligt för oss. Observera din andning. Hur andas du?

Andningen kan hjälpa oss med våra rädslor, hur starka känslorna än är så minskar dem med djupandning. Att filma mig själv är väldigt skrämmande och ”utlämnande”, men också roligt, men att se sig själv och lyssna på sin egen röst kan rent ut sagt kännas obehagligt. Det är oss själva vi dömer hårdast och självkritik ligger alltför nära till hands, åtminstone i mitt fall. När jag tittar/lyssnar på andra så dömer jag ju inte hur de låter, ser ut, beter sig etc, så varför gör vi det med oss själva..? I stressande situationer kan andningen vara till stor hjälp för att minska dessa obehagliga och ofta ”påhittade” tankar och känslor. Så nästa gång du blir nervös, ta några ordentligt djupa andetag och känn nervositeten minska!

Den här andningsövningen är min absolut favorita andningsövning. Den kallas hummande biet eller brahmari på sanskrit. Anledningen till att det är min favoritövning är på grund av den omedelbara effekten den ger. Den minskar verkligen på kroppens stressnivå och är enormt lugnande för sinnet med omedelbar effekt. Den släpper spänningar och kan lindra huvudvärk och migrän. Namnet kommer ifrån det hummande bi-ljud vi gör under utandning.

  1. Sitt bekvämt och slappna av i kroppen.
  2. Stäng öron med tummar och lägg fingrar över ögon.
  3. Andas in och på utandning, gör ett hummande ljud.
  4. Fokusera på ljudet och känn vibrationen i huvudet.

Repetera 5-10 gånger.

2 Responses to “Andas bort stressen!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.