Använder du giftigt solskydd?

Har du funderat på vad solkrämerna egentligen innehåller? Vänd på flaskan och ta en titt! Många oroar sig bara för vilken faktor ens solskydd har men inte om det innehåller några gifter. Ofta består de av ohälsosamma ämnen som kan orsaka t.ex. hudcancer och allergier eller störa hormonsystemet, vilket ju helt klart motsäger dess funktion. De vanligaste solkrämerna innehåller solskydd i form av ett kemiskt filter med en mix av de här ämnena: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate och octinoxate. Det finns också mineralbaserade krämer som innehåller zinkoxid eller titandioxid samt produkter som kombinerar båda.

Som vi har nämnt tidigare i vårt inlägg om hudvårdsprodukter och dess inverkan på hälsan, stannar inte kemikalierna kvar i huden utan går direkt ut i blodet. Detta innebär att hela kroppen påverkas av dem och de kan även ha en inverkan på fostret och bröstmjölken hos gravida och ammande kvinnor eller försämra kvaliteten på spermier hos män. Dessutom sprids kemikalierna till miljön när vi insmorda badar i sjöar och hav.

Zinkbaserade produkter är ett bättre alternativ till solskydd och finns att köpa i hälsokostbutikerna men det gäller även här att vara uppmärksam på hur de framställts och undvika de som innehåller nanopartiklar. Många diskussioner har blossat upp den senaste tiden kring nanoteknik som innebär att man använder sig av extremt små partiklar av ämnen som går direkt ut till cellerna och därmed ”lurar” kroppens reningsorgan. EU-parlamentet beslutade nyligen att alla livsmedel som innehåller nanopartiklar måste märkas och förhoppningsvis kommer vi snart dit även för solkrämer och skönhetsprodukter.

Att vara ute i solen är jätteviktigt för vårt välbefinnande och det har enorma läkande effekter. Media har äntligen börjat uppmärksamma de positiva effekterna av att vistas i solen mitt på dagen men det finns fortfarande tyvärr de som avråder från det. Solen i sig är inte farlig, utan det är först när man bränner sig som det blir skadligt. Det är när solen är som starkast, mellan 10-15, som kroppen kan producera D-vitamin från solstrålarna (läs mer om D-vitamin här). Det räcker dock med 20 minuter om dagen, resten av dagen kan man skydda sig med tunna klädesplagg om man är i solen. Det bästa solskyddet är kroppens egna inbyggda sätt att hantera solen. D.v.s. att långsamt och gradvis utsätta sig för sol. Kroppen är smart och ändrar då färg succesivt för att skydda sig och huden blir mer tålig.

Det finns även mat från naturen med inbyggd solskyddsfaktor, som exempelvis de här oljorna (Tolman Health Institute).

solskydd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallonfröolja och morotsolja är de med bäst solskydd och man kan alltså smörja in sig med dem innan man ska vistas i solen. Tänk dock på att smörja in i god tid så att huden hinner absorbera oljan. Att dessutom genom kosten få i sig de här råvarorna och andra som är rika på antioxidanter ökar också skyddet från insidan och hjälper kroppen att hantera solens strålar. Det är också viktigt att dricka mycket vatten så att man återfuktar kroppen från insidan.

Efter att ha vistats i solen kan man med fördel smörja in sig med aloe vera, helst direkt från plantan om man har någon. Den har en återfuktande och läkande effekt!

Njut nu av solen men bränn er inte!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.