Att välja hemfödsel

förlossningspoolAtt välja hemfödsel var ett självklart val för oss, då det är hemma vi känner oss mest lugna och trygga och det är en fantastiskt miljö för en bebis att komma ut i. Sjukhusmiljö är ett fantastiskt och självklart val om man har hälsoproblem eller ökade risker för komplikationer under förlossning. Det viktigaste är att veta att det finns alternativ! Bara för att normen är sjukhusfödsel innebär det inte att det är rätt väg för alla. Man får välja den plats man känner sig mest trygg i, både vad gäller en själv och bebis. För vår del är det hemfödsel då det känns som den mest naturliga process utan interventioner och stress från någon/något annan. Vi kan förbereda hemmet på ett sätt som främjar avslappning och därmed lättare förlossning, vi behöver inte ta oss till sjukhuset och när bebis är född kan vi direkt krypa ner i vår egna säng. Underbart! Skulle komplikationer inträffa så har vi en plats bokad på närmsta sjukhuset och finns i deras system.

Så hur går det till när man planerar en hemfödsel? 
Vi har två barnmorskor från en holistiskt klinik som heter The MAMA centre här i Brisbane, som har varit med oss från graviditetens start och de arbetar främst med hemfödslar. De har jobbat som barnmorskor i över 15 år och med hemfödslar de senaste 3 åren. Vi har haft regelbundna besök och samtal med dem på deras klinik och sista veckorna innan förlossning gör de hembesök. Under vecka 37 av graviditeten är första hembesöket och då lämnar de även av en förlossningspool samt all utrustning som kan tänkas behövas när det väl är dags. De är verkligen förberedda på alla möjliga situationer, med syrgas, kateter, ”sugslang” ifall bebis har vätska i lungor, hjälpmedel/läkemedel att stoppa blodförlust, att hjälpa moderkakan ut, K-vitamin till bebis, sy-utrustning vid sprickor med mera! Dock har de under senaste åren endast behövt sy 2 gånger..! Om mamman spricker använder de i första hand nori sheets, alltså alger (som man vanligtsvis äter till sushi..!). Tydligen har de en enorm läkningsförmåga, fascinerande va?!

Vår barnmorska är on-call dygnet runt och alltid redo, vi har samma filosofi vad gäller graviditet/födsel som naturliga event och tillit till kroppen och litar på henne till 100%. Hon har varit ett enormt stöd under graviditeten vad gäller nödvändiga tester, ultraljud och när jag blev matförgiftad och var på sjukhus etc. Det är vi som fattar alla beslut och hon finns som guide och stöd. Eftersom hon har varit med från början (kontaktade henne t.o.m innan vi var gravida) så vet hon exakt hur vi tänker och vad som är viktigt för oss.

Inför hemfödseln har vi fått en lista med saker att förbereda och inhandla till den stora dagen. De mest fascinerande är fokuset på helheten med mat som medicin i form av Seaweed Sheets, Manukka Honey, Coconut Water, Magnesium och hjälpmedel som Witch Hazel, Eteriska Oljor.
hemfödsel
Flexibiliteten som en hemfödsel innebär är fantastisk, det är inget fokus på siffror som exakta beräknade datumet, vikt, mått på bebis, mått på mage. Allt får ske i fred och bebisen får ta den tid den behöver innan den är redo att komma ut. Så länge allt ser bra ut har de inga problem med att vänta på bebis till 42-43 veckor. Allt är individuellt, då vi alla är olika, både vad gäller mamma och bebis! Under förlossning är det inte fokus på siffror vad gäller öppnade centimetrar och det finns ingen tidsram för hur lång processen får ta, det viktiga är att att mamma och bebis mår bra och är lugna. När det gäller moderkakan får den ta den tid som behövs för att komma ut och navelsträngen lämnas i fred tills moderkakan är ute. Det är ingen brådska med undersökning och kontroll av bebis, vägning, mätning med mera, det viktigaste för bebis första tiden är hud-mot-hud och att miljön är lugn med dov belysning.

Den första veckan efter bebis är född kommer barnmorskan till oss varje dag, hjälper till samt kollar läget med bebis och mamma, sedan blir det 1 gång i veckan i 6 veckor. Visst låter det hela för bra för att vara sant?=)

hemfödsel

4 Responses to “Att välja hemfödsel

 • Väldigt intressant. Vet du om möjligheten finns att göra samma i Sverige? 🙂

  • Det finns inte samma typ av holistiska center som erbjuder tjänster under hela graviditeten och efter, men hemförlossning kan man absolut ha! Det finns barnmorskor och doulor som hjälper till vid hemförlossning, det gäller bara att hitta dem. Jag vet personer som fött hemma så det är definitivt en möjlighet=)

   Mvh Kristin

 • Jag önskar att Sverige hade detta systemet att man kan välja hemförlossning eller sjukhus själv. Det kanske kommer i framtiden men med dagens otrygghet vad gäller förlossning så hade det säkert varit bättre och lugnare om man hade haft möjligheten. Jag hoppas att när jag får mina framtida barn så önskar jag att få ha en hemförlossning, jag har ett barn sedan innan och med tanke på att jag endast använde lite lustgas på sjukhuset så kommer jag nog klara mig utan helt nästa gång. ❤

  • Du kan välja själv! Det finns barnmorskor och doulor som hjälper till vid hemförlossning i Sverige också, det gäller bara att hitta dem. Dock är det endast i Stockholm och Umeå som man inte behöver stå för kostnaderna själv (har jag för mig). Det är inte vanligt här i Australien heller, men vill man så går det! Jag rekommenderar det varmt, särskilt om du var så stark vid första födseln=)

   Mvh Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.