Baka bröd? Skippa gluten!

Bröd utan vetemjöl och jäst kan säkert uppfattas som lite ”konstiga” i smak och konsistens, men jag föredrar verkligen dessa matiga bröd gjorda på riktiga råvaror och man mår ju så bra efteråt i jämförelse med den tunga känslan man kan få i magen efter vanligt mjöl (gluten). Dagens mjöl är ju tyvärr inte från riktigt vete som det var förr, utan nu är plantan totalt genetiskt modifierad och kroppen mår inte bra av det. Gluteninnehållet i vete har 50 dubblats de senaste 50 åren genom genetisk modifikation och processering. Gluten orsakar både det ena och det andra tyvärr och det är ingen människa som med fördel kan äta det. Man behöver inte vara allergisk för att uppleva negativa effekter och likaså även om man inte upplever att gluten påverkar en direkt så påverkas vår inre kropp och med tiden märker vi det garanterat. Gluten hindrar upptag av vissa vitaminer och mineraler, orsakar läckande tarm som i sin tur leder till inflammationer som i sin tur kan visa sig på en mängd olika sätt, allergier, astma, autoimmuna sjukdomar med mera.

Gluten är ett protein som främst finns i vete, råg, korn men även dinkel och hittas nuförtiden även ofta i havregryn. Tyvärr slutar det inte där, eftersom gluten numera finns i oändliga mängder och är otroligt billigt tillsätts det i alla möjliga produkter och även där man minst anar det, i förtjockningsmedel, smakförstarkare, stabileringsmedel med mera. Gluten finns alltså i produkter som: ketchup, såser, soyasås, i processerat kött, mjölkprodukter med låg fetthalt, potatischips, mixade kryddor, skönhetsprodukter, tandkräm, shampon, godis, mediciner och tillskott…. galet!!!

Om ni inte redan testat att utesluta gluten så för er egen skull, testa 2 veckor och se hur ni känner er och sedan kan ni efter egen erfarenhet välja om det är något ni vill forstätta stoppa i er eller ej. Ibland spelar det ingen roll hur mycket information man får eller vetskap man har, egen erfarenhet slår det mesta!

Okej nu har jag visst babblat på ett tag och nästan glömt bort brödet..

Ingredienser:
6 Ägg
1,25dl Smör eller Kokosolja
1 msk Äppelcidervinäger
2 dl Kokosmjöl
2 tsk Bakpulver
Salt

Sätt ugnen på 180 grader, blanda ihop allt och häll i en form, låt vara i ugnen ca 40 minuter. Nästa gång gör jag nog små frallor istället i och med att brödet inte expanderar så mycket. gluten

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.