Bakterier – våra vänner eller fiender?

BakterierKroppen startar som en enda cell som delar sig till två som sedan fortsätter dela sig till triljoner, vi är uppbyggda av celler och har tio gånger så många bakterier som celler. Bakterierna finns alltså överallt-i magen, blodet, hjärnan och bakterierna styr cellernas funktion, det innebär alltså att bakterierna styr vår hälsa! Detta betyder att bakterier alltså är otroligt viktiga för oss och de goda bakterierna måste tas om hand och jobba med dem istället för emot dem.

Idag gör vi allt för att döda bakteria och hålla oss ifrån dem så mycket vi kan. Antibiotika, mediciner, p-piller, antibakteriell handtvätt, tvål och produkter dödar alla bakterier, även de goda! Vi är livrädda för bakterier, när vi borde vara mer rädda för avdödandet av våra goda bakterier då de är vårt immunförsvar. Genom att leva i en saniterad miljö utsätts vi inte för bakterier regelbundet vilket innebär att när vi väl utsätts så chockas immunförsvaret vilket leder till sjukdomar, allergier, astma eller liknande. Likaså dödar stress, processerad mat de goda bakterierna och främjar en miljö för de dåliga att frodas i. Vi spenderar även allt mindre tid utomhus och barn leker inte utomhus och “smutsar ner sig” på samma sätt som de gjorde förr, vilket också gör att vi går miste om fördelaktiga bakterier.

Vår bakteriaflora får vi som nyfödd från moderns slida, så om modern har levt ett hälsosamt liv och tagit hand om de goda bakterierna får barnen en optimal bakterieflora, medan det motsatta innebär en ofördelaktig bakterieflora för bebisen. Nästa steg vi får i oss goda bakterier är från modersmjölken.  När bakteriefloran är i toppskick är ca 80% goda och endast 20% onda.  Då fungerar immunförsvaret, matsmältning och avföring optimalt och vi mår suveränt! Dysbiosis är mikrobisk obalans i bakteriefloran som är väldigt vanligt idag och många är ovetande om att de har en majoritet av onda bakterier i jämförelse till de goda. Magproblem med gaser, uppblåshet, diarré eller förstoppning är en vardag för många och tar de onda bakterierna över leder det till att sjukdomar bildas i kroppen.

Vad kan man då göra för att ta hand om sina goda bakterier?

Undvika mediciner så gott det går, tänka en extra gång vi sträcker oss efter treon för att bli av med huvudvärken (majoriteten av huvudvärk beror på vätskebrist, så testa att dricka en liter vatten istället!), undvik produkter med antibakteriella ämnen – tvålar, tandkräm, munskölj etc, något så simpelt som att tvätta händerna noga och ofta i vatten eller mild tvål gör stor nytta när det gäller spridning av onda bakterier. Att äta prebitotisk mat som uppmuntrar tillväxt av goda bakterier – sparris, banan, lök, vitlök är några exempel. Att äta fermenterad mat som yogurt, kombucha, surkål och äppelcidervinäger (som förra inlägget handlade om) förbättrar bakteriefloran, likaså att ibland inkludera probiotika som tillskott för att få en ökad dos. Detta är av stor betydelse om man regelbundet äter läkemedel som tyvärr dödar av de goda bakterierna. Dricka mycket vatten och stresshantering är också otroligt viktigt.

Som Hippocrates en gång sa ”All disease begins in the gut”, så är det något du ska prioritera för din hälsas skull är det maghälsa och bakterieflora!

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.