kombucha

Vad är kombucha?

Kombucha är en 2000 år gammal fermenterad hälsodryck, gjord av bakteriekultur (scoby som är en symbios av bakteria och jästceller) i svart eller grönt te med socker som lämnas för att gro i en glasburk i ca en vecka.  Kombuchasvampen lever av sockret och producerar syror, enzymer, vitaminer. Den här processen skapar en probiotisk dryck som
+ Read More

gluten

Baka bröd? Skippa gluten!

Bröd utan vetemjöl och jäst kan säkert uppfattas som lite ”konstiga” i smak och konsistens, men jag föredrar verkligen dessa matiga bröd gjorda på riktiga råvaror och man mår ju så bra efteråt i jämförelse med den tunga känslan man kan få i magen efter vanligt mjöl (gluten). Dagens mjöl är ju tyvärr inte från
+ Read More

Chiaplättar

Chiaplättar med bär

              De här små godingarna går lika bra till frukost som mellanmål. Garanterat en hit bland barnen också! Chiafröna ger extra tillskott av näring och även bra mättnadskänsla. Smaksätt dina chiaplättar som du vill, t.ex. med 1 -2 msk kakao för chokladsmak. Tips – konsistensen blir bäst om man försöker göra dem
+ Read More

superfoods, intervju

Superfoods – vad är det egentligen?

  Superfoods har blivit en populär term den senaste tiden och syftar ofta på trendiga råvaror som ska vara fullspäckade med näring och innehålla superegenskaper som motverkar sjukdomar och förlänger våra liv. Men vad är egentligen en superfood? Först och främst är det en marknadsföringsterm som används flitigt för att få oss att köpa en
+ Read More

pizza

En annorlunda pizza!

Söndagsmiddagen blev en annorlunda variant av pizza, glutenfri botten, mejerifri och använde faktiskt inte ens tomatsås, men gott blev det ändå!! Kroppen är absolut tacksam för att jag väljer att ge den en näringsfylld pizza hellre än en energibomb och näringstom konventionell pizza. Jag valde att krydda ordentligt med gurkmeja för att få en rejäl
+ Read More

salt

Använder du naturligt salt?

Salt förebygger infektioner och giftansamlingar i kroppen, då pratar jag inte om vanligt bordssalt, utan bergs och havssalt från naturen. Fördelen med bergssalt är att det ofta är renare än havssalt som påverkas mer av miljögifter. Himalaysiskt bergssalt bildades 250 miljoner år sedan och är proppfyllt med mineralämnen och hälsofördelar. Himalaysiskt bergssalt innehåller 84 mineral-
+ Read More

Vildmarkspaj med renskav och trattkantareller (paleo)

Vildmarkspaj med renskav och trattkantareller (paleo)

En härlig paj med vilt både i form av renskav och trattkantareller. Vilt kött är ett bra ekologiskt alternativ eftersom djuren oftast äter det naturen bjuder. Trattkantareller innehåller rikligt med mineraler (kalium, järn, zink och selen) och vitaminer (A-vitamin, B-vitamin och även D-vitamin). Renskav är en gammal traditionell ingrediens från det samiska köket. Välj själv om du vill göra
+ Read More

hälsosammare livsstil

Gemensamma vanor hos hälsosamma individer

Under min Hälsocoachutbildning hade vi nyligen ett föredrag om gemensamma vanor hos hälsosamma individer och de pratade främst om 7 st vanor som gör oss till bättre människor, både för oss själva och för vår omgivning. Att leva en hälsosam livsstil är ett val, detta val lägger grunden för alla val vi gör. Ingen är perfekt
+ Read More

Rysk rödbetssoppa

Rysk rödbetssoppa – Borsjtj

För några månader sedan var jag i Moskva och blev helt såld på deras rödbetssoppa ”Borsjtj”. Fantastiskt god och innehåller många nyttiga och bra råvaror. Det finns många varianter på soppan upptäckte jag under mina dagar i Moskva (jag provade olika varje dag!), både som ren grönsakssoppa men även varianter med korv eller kött (grytbitar).
+ Read More

Frukostmix

Frukostmix

Frukostmix är en glutenfri, mejerifri och självklart fri från onaturligt socker, allt för att ge kroppen naturligt bränsle den kan arbeta med! Det är en blandning av vad som finns i skafferiet så det blir en varierande mix varje gång, men alltid lika gott! Om man föredrar en varm frukost är frukostmix ett bra alternativ
+ Read More