Tips för att boosta ditt immunförsvar

Hälsotugg Logo 1 - small square

 

 

 

 

 

 

 

 

Under en kort naturopatkurs jag läste förra året var ett av de största budskapen jag tog med mig att vi är alla födda med den bästa läkaren inuti vår kropp- vårt immunförsvar. När vårt immunförsvar fungerar som det ska är det ett starkt försvar mot de flesta sjukdomar. Näring är A och O för ett starkt immunförsvar. Immunsystemet fungerar genom att det känner igen vad som är du och skiljer det ifrån vad som är främmande och hotfullt (virus, parasiter, bakterier etc.) och jobbar för fullt även när du inte har en aning om det. Hälsosam mat leder till starkt immunförsvar. Många äter bra när de börjar bli sjuka eller redan är sjuka för att snabbare bli friska men få har det tankesättet för att förebygga hälsa och friskhet.

Ett sätt att förebygga hälsa och undvika sjukdoma är att fokusera på basisk föda och undvika sur (80% basisk och 20% sur). Sjukdomar trivs inte i en basisk föda men mår galant i sur miljö. Enligt Dr. Robert Young (författaren av Ph Miracle Diet) är cancer ett resultat av surheten som ökar i blodet och tar sig sedan in till vävnaden, “inget tillstånd sker utan en orsak”. 1931 vann Dr Otto H Warburg nobelpriset i medicin för sin upptäckt att cancer är karaktäriserad av 2 grundtillstånd, det ena brist på syre och det andra sur miljö. Dessa tillstånd går hand i hand, cancerceller är sura medan friska celler är basiska och enligt Dr Warburg är primärorsaken till cancer utbytandet av syrerika celler mot sura celler orsakade av fermenterat socker.

Våra celler matas med näring från maten vi äter och producerar metaboliska syror som vanligtvis avlägsnas genom svett eller urin. Äter du mestadels sur mat (pH under 7) och lever en “syrafrämjande livsstil” med mycket stress etc. så kan inte kroppen ta hand om all restsyra. Detta leder till att syran samlas i kroppen och leder till störningar på cellulär nivå. Syrorna lagras först i blodet och sedan i vävnader, det är i vävnader sjukdomar bildas. Tumörer bildas i vävnad där metaboliska syror har samlats för att förebygga spridning. Vissa har gener för ansamling på viss plats t.ex. i brösten, därav en familjehistoria av bröstcancer. Tumören i sig är inte problemet, utan bara en varning/påvisning vad som pågår i den delen av kroppen och att förändringar måste ske.

Sjukdomar i kroppen är resultat av de livstilsval vi gjort, vad vi äter, dricker och hur vi lever. Genom att välja riktig mat och hantera stress, kan vi minimera den sura belastningen på kroppen och stärka vårt immunförsvar.

5 sätt att stärka immunförsvaret:

 1. Äta en basisk kost rik på antioxidanter (speciellt i gröna grönsaker) bekämpar fria radikaler som vill skada vårt DNA och försämra immunförsvaret. Hälsosamma fetter som omega 3 från fet fisk, chia och linfrön. Vitlök har bakteriedödande egenskaper och ingefära antiinflammatoriska. Drick vatten.
 2. Fysisk aktivitet förstärker vita blodkroppar som skyddar kroppen mot infektioner och sänker stressnivåer. Överträning kan dock ha motsatt effekt.
 3. Stresshantering – lär dig sätt att minska stress då den trycker ned immunförsvaret.
 4. Sömn, regelbunden kvalitetssömn är av absolut största betydelse för ett starkt immunförsvar.
 5. Örter och tillskott kan hjälpa kroppen i rätt riktining, t.ex. C-vitamin och Zinc vid förkylning.

4 Responses to “Tips för att boosta ditt immunförsvar

 • Väldigt intressant!! Å en tankeställare!

  • Vad roligt att du tyckte inlägget var intressant Malin, ja det får en absolut att tänka till lite extra!

 • Kanske en dum fråga, men hur vet jag vilket Ph-värde maten har om jag inte mäter värdet? Är det så enkelt som att köttfärssås är ”surt” eftersom tomat är syrligt!? Känns spontant svårt att lista ut…

  • Ingen dum fråga alls! Det stämmer som du säger att det är svårt att lista ut pH-värde på mat, som generell regel kan man säga att grönsaker och rotfrukter är basiska. Baljväxter, mejeri­produkter, nötter och oljor/fetter är i stort sett neutrala. De sura livsmedlen är all skräpmat, kött, fisk, spannmål och allt som innehåller socker. En optimal kost är 80% basisk och 20% sur. Citron som egentligen är en sur frukt, har en basisk påverkan på kroppen, så kan varmt rekommendera citronvatten!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.