Börjar barnets hälsa innan födsel? – Del 1

barnets hälsaTänk om vår hälsa börjar innan födsel och under de 9 månader vi ligger i mammas mage? Låter det otroligt? Osannolikt?

Tiden under graviditet och även innan, verkar förbestämma början av kroniska sjukdomar som diabetes, övervikt, hjärtproblem i vårt vuxna liv. Med andra ord så börjar vår bra hälsa – eller dåliga, innan vi föds.

Professor David Barker började med “The Foetal Origins Theory” 1980, som föreslog att kroniska sjukdomar som ofta visar sig i vuxen ålder programmeras redan under graviditet. Hans teori menar att mammans hälsa före och under graviditet har stor betydelse och påverkan på hennes barns hälsa samt kommande generationer, detta kallas Foetal Programming.  http://hpb.gov.sg/HOPPortal/health-article/10712

Under graviditeten använder kroppen sina lagrade fettceller för att ge näring åt det växande fostret i magen, efter födsel kommer näringen från lagrade fettceller via bröstmjölk. Det är i fettet kroppen lagrar gifter och kemikalier, så när fettet används frisläpps gifterna i vår kropp och då även i barnets.

Före den kemiska revolutionen så var detta inget problem för det var inte mycket gifter lagrade i våra fettceller, men i dagens samhälle med den enorma mängden kemikalier i vår miljö, mat, hem så blir vi bombarderade av tusentals kemikalier.

Skrämmande upptäckter i nyfödda bebisars navelsträngsblod har hittat nära 300 kemikalier, varav 180 leder till cancer i människor eller djur, 217 är giftiga för hjärnan och nervsystemet och 208 orsakar födseldefekter eller onormal utveckling vid djurtester.

”Of the 287 chemicals we detected in umbilical cord blood, we know that 180 cause cancer in humans or animals, 217 are toxic to the brain and nervous system, and 208 cause birth defects or abnormal development in animal tests. ” – EWG (Environmental Working Group)
http://www.ewg.org/research/body-burden-pollution-newborns

Den bästa tiden för att rensa våra kroppar och fettcellers gifter är månader före graviditet, absolut inte under graviditet! När vi går ner i vikt och gör oss av med fettceller, frigörs mängder av lagrade kemikalier från fettcellerna och de vill vi bli av med långt innan en graviditet. Om du vill maximera oddsen för ditt barns hälsa efter födsel och genom livet så startar det med dig själv och att maximera din hälsa.

Något jag finner enormt intressant är traditionella kulturers förståelse av betydelsen av föräldrarnas hälsa innan befruktning, de har ”helig fertilitetskost” som ges till de blivande föräldrarna. Det är näringsrik mat som ägg, lever, märgben och andra typer av animaliskt fett. Efter jakt ges till exempel organköttet till paret och även andra människor, medan muskelköttet ges till hundarna (organkött har mycket mer näring än muskelkött). Ett annat exempel är Masai-stammen i Afrika som endast tillåter par att gifta sig och skaffa barn efter de spenderat månader med att dricka rå mjölk under regnsäsong då näringsinnehållet i mjölken är som högst. http://healthybabycode.com/health-begins-in-the-womb

Så ser det inte riktigt ut i vårt moderna samhälle! Näringen och förberedelser innan graviditet har ytterst liten plats, även om det är otroligt viktigt. Den information som finns tillgänglig kan som alla hälsobuskap, vara väldigt förvirrande och motsägande vilket kan göra det svårt för blivande föräldrar att veta vad de ska tro eller vem de ska lita på!

Att informera och göra folk medvetna om viktig kunskap som tyvärr inte lärs ut är något jag verkligen brinner för! Så länge informationen är ute så är jag nöjd, sedan är det upp till var och en av oss att bestämma vad vi vill göra med informationen och vilka medvetna beslut vi tar. Vi har alltid ett val – och det finns två sidor av samma mynt, det viktigaste är att vi gör informerade val efter det som känns rätt enligt oss själva och inte någon annan!

Vissa är nöjda med statusen på vår hälsa som den är idag, men för oss som vet att hälsan kan vara bättre och vill bidra till förändring, både för oss som lever nu men framförallt för våra barn och kommande generationer, så finns det en gräsrotsrörelse som växer för varje dag som går!  En rörelse som eftersträvar ren mat, riktigt mat, rent vatten och ren miljö, liksom sanningsenliga innehållsdeklarationer på vad som finns i maten, hygienprodukter och ämnen som sprayas och används på vår jord.

Är du med i den rörelsen??=)

3 Responses to “Börjar barnets hälsa innan födsel? – Del 1

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.