Har du koll på din avföring?

Vår mages hälsa och vår typ av avföring är en direkt avspegling av vår kropps hälsostatus. Majoriteten av vårt immunförsvar finns i magen och många viktiga processer sker där. Även om det kan kännas obehagligt och ofräscht att ha koll på vad som faktiskt händer under ett toalettbesök är det otroligt viktigt. Antal tömningar per dag är individuellt men 1-3 st är bra eftersom de flesta äter minst 3 gånger per dag. Processen ska gå smidigt, snabbt och egentligen utan att behöva använda papper. Runt, jämnt och utan kladd eller lukter. En riktlinje för volym per tömning är som längden av din underarm. Generella råd för en hälsosam tarm är att dricka mycket vatten, äta en fibberrik kost (hellre från grönsaker än sädesslag, då sädesslagen kan irritera tarmen). Bristols avföringsskala är designad som en guide till maghälsa. Typ 1: Förstoppning! För hårt, för torrt och innebär att avföringen stannar i kroppen längre än vad som är hälsosamt. Kan bero på att man inte äter tillräckligt med riktig mat utan för mycket “fejk” mat från förpackningar! Likaså intas ej tillräckligt med vatten och fibrer.

Typ 2: Saker rör sig inte genom systemet i det tempot det borde, utan blir kvar för länge. Processen måste bli smidigare och snabbare. Minska processerad mat, samt öka vatten och fiberintag.

Typ 3: Sprickor på ytan kan jämnas ut med ett ökat vätskeintag och beror ofta på en kost med för hög sockerhalt.

Typ 4: Optimal avföring! Jämn fin korv som lätt passerar, ett resultat på bra livsstilsvanor – fortsätt på samma sätt!

Typ 5: Mot lösare hållet och rör sig för snabbt genom sysytemet. Behöver bli fastare, kan bero på ett intag av för mycket mjuk mat och för lite tuggrik mat. Öka intag av fiber.

Typ 6: Här rör det sig för fort genom systemet och kroppen hinner inte ta upp näringsämnen. Möjligtvis en reaktion mot något din kropp inte är överrens med. Fundera på om du kan luska ut vad det är din kropp inte gillar. Öka intag av fiber.

Typ 7: Diarré! Det går alldeles för fort genom systemet, maten hinner inte brytas ned eller tas upp vilket leder till näringsbrist. Det här måste kollas upp ordentligt då det kan vara en infektion eller annan sjukdom. Drick mycket vatten då mycket går förlorat.

Så nästa gång du går på toaletten, glöm inte att kika och ha den här skalan i bakhuvudet. Om du inte är en typ 4 än så gör några livstilssändringar och testa dig fram. I slutändan är det ju så att det som kommer ut där bak är resultatet av det du stoppar i där fram. Var medveten om hur dina beslut påverkar din hälsa! Har du några frågor eller funderingar är du som alltid välkommen att kontakta oss!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.