Fördelar med citronvatten på morgonen

citronvattenOm du är ute efter en enkelt sätt att förbättra din hälsa på så kommer ett bra tips här. Att dricka citronvatten det första du gör efter uppvaknande är en enkel rutin som ger stora fördelar. Smaken är uppfriskande, matsmältningen kickas igång liksom verkar det renande för kroppen. Citroner är packade med C-vitamin, kalcium, järn, magnesium, enzymer, antioxidanter och fibrer. Enligt Ayurvedisk medicin som jag tagit upp tidigare, så är dina vanor antingen uppbyggande eller nedbrytande för din hälsa. Gissa vilken kategori citronvatten hamnar i?

7 fina anledningar till att starta morgonen med citronvatten

1. Förbättrar matsmältning: Citronvatten har liknande struktur till vår magsyra och hjälper därmed till att spola ut gifter från mag – och tarmkanalen. Citronvatten kan lindrar matsmältningsbesvär, halsbränna och uppblåshet. Det hjälper också till att sätta igång magen genom att stimulera gallproduktion och ge vätska åt tarmen.

2. Boostar immunförsvaret: Citronvatten är som sagt rikt på C-vitamin som stärker immunförsvaret och bekämpar förkylningar. Den innehåller även mineralen järn och framförallt ökar citron kroppens förmåga att ta upp mer järn från maten.

3. Återfuktar kroppen: Det är otroligt viktigt att hålla vätskebalansen på en bra nivå. Vanligt vatten kan kännas tråkigt att dricka och då är smaksättning med citron ett bra alternativ (likaså lägga till ingefära och gurkmeja för en extra superdryck, mer om det längre ner). Likaså är citroner bra för huden då de innehåller mycket antioxidanter som förhindrar skador från fria radikaler. Dessa fria radikaler är en orsak till åldrandet av huden och C-vitamin hjälper till att bibehålla hudens elasticitet och motverka rynkor.

4. Boostar energin: Citronvatten ger en omedelbar energikick och lättar humörer, perfekt start på dagen! Genom att byta ut morgonkaffet mot citronvatten kan man lättare skippa morgonkoppen då citronvattnet ger en liknande kick som kaffe.

5. Lindrar inflammation: Citroner har förmågan att avlägsna urinsyra (ansamling av urinsyra är en anledning till inflammation) från leder.

6. Gör kroppen mer basisk: Citroner smakar surt och utanför kroppen har de ett pH värde på lägre än 7, men när de intas omvandlas de i kroppen till basiskt värde, pH högre än 7. Detta gör dem till en av de mest basiska råvarorna som finns! För mycket surhet leder till inflammation och sjukdomar och det är viktigt att äta en basisk kost, snarare än sur. Cancer trivs som bäst i sur miljö så fokus på en mer basisk miljö kan minska risken för att cancerceller börjar växa.

7. Renande: Citroner hjälper hela kroppen att spola ut mer gifter och förhindra skadande av celler och organ.  De stimulerar levern till att producera mer enzymer och arbeta mer effektivt. De har även antibakteriella och antivirala egenskaper som hjälper till att bekämpa förkylningar samt minskar slemproduktion.

Det enda du behöver göra är att pressa en halv till en hel citron i rumstempererat vatten. Varför rumstempererat? För att det är den bästa temperaturen för kroppen och minst energi går åt att kickstarta kroppen på. Vill du göra en än mer superdryck så kan jag rekommendera att lägga till ingefära och gurkmeja till citronvattnet! En fantastisk kombination med ännu fler fördelar som jag kallar guldvatten!! Läs mer om ingefära i tidigare inlägg samt om naturmedicinen gurkmeja. Blanda en kastrull med en citron, ca 2cm ingefärarot och gurkmejarot (eller ca en tsk pulver).

Även kvaliteten på vattnet är viktig, därför använder jag en Filterkanna i glas som renar vattnet enkelt och effektivt  genom att reducera klor, tungmetaller, järn, kalk och övriga skadliga ämnen som kan finnas i ditt dricksvatten så som bisfenol A, pfos samt rester av bekämpningsmedel och läkemedel. Filterkannan kostar endast 299kr och kan enkelt beställas hem via Bodystore. 

6 Responses to “Fördelar med citronvatten på morgonen

 • Hej!
  Hur mycket vatten tar du till 1 citron, ingefära och gurkmeja?
  Nu något annat. Såg Malou i Tv 4 morgonprogram. Handlade om bl a tarmarna. En inbjuden yogaman var där och visade några yogarörelser som var bra för tarmarna. Tänkte nu fråga dig om du kan sätta ihop något lämpligt program för Sture som ju har stomi och har stora problem med gaser i magen. Han är med på att pröva men är förbaskat lat och man måste hela tiden jaga på honom. Skulle underlätta för mig om det fanns ett bra program som han kunde ta till några gånger om dagen. Han är inte så rörlig i ryggen på grund av skolios i ryggslutet. Vad tror du? Här i Valdemarsvik finns bara Kundaluniyoga och det var inte alls vad jag önskade mig.
  Ha en bra dag!

  • Hej Eva,

   Mängden till guldvattnet varierar lite från gång till gång då jag mest höftar lite. Men ungefärliga mått till en liter kanna blir en hel citron, ca 2 cm ingefärarot och detsamma med gurkmejarot, nu har jag använt gurkmejapulver istället för rot och då använt ca 1 tsk. Testa dig fram lite vad som smakar godast.

   När det gäller yoga för mage och tarmhälsa är det tyvärr utanför mina yogakunskaper, men jag förstår att ett program skulle underlätta för Sture enormt till att få igång motivation och att lättare få det ”gjort”. Jag kan efterforska lite och se vad jag hittar, återkommer!

   Kram Ki

 • Tack för tipset med citronvattnet. Om du hittar några bra yogarörelser till Sture blir vi glada.
  Kram

 • Hej! Kan man blanda en kanna ” ”guldvatten” o ha färdigt för några dagar framåt eller blir det förstört?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.