Det absolut viktigaste för vårt välmående..

välmåendeDet talas mycket om mobbning av andra men inte lika mycket om mobbing av oss själva! Alltför många behandlar sig själva otroligt elakt och på ett sätt som man aldrig skulle behandla någon annan! Tänker/säger du saker till dig själv som du inte skulle tänka om någon annan? Jag är definitivt skyldig! Det abslout viktigaste vi kan göra för vårt långsiktiga välmående handlar inte om kost, träning, realtioner, pengar, socialt utan om vår insida – att vi är vår egen bästa vän och inte vår värsta fiende!! Kärlek och respekt till oss själva är grunden!

”A negative mind will never give you a positive life”. De tankar vi tänker och bilder vi skapar i huvudet, skapar vår verklighet. De skapar känslor och tankar som styr våra handlingar och våra handlingar ger resultatet vi får. Våra tankar blir alltså till verklighet! Studier uppskattar att genomsnittspersonen tänker 50 000 – 70 000 tankar per dag och av 90 % dessa tankar är de samma som igår, ca 75% av dessa uppskattas vara negativa! Tänk vad mycket negativ energi vi skapar inombords och kroppen kan inte skilja på vad som är tanke eller verklighet – våra celler påverkas på samma sätt! Detta skapar en enorm stress i kroppen!! När vi befinner oss i det sympatiska nervsystemet (kamp&flykt) går all fokus till det upplevda hotet. Detta innebär att matsmältning, hormoner och annat blir lidande. Vid långvarig stress av detta slag blir det allt svårare för återhämtning.

Det positiva är att vi är 100% ansvariga för de tankar vi tänker och har 100% makt att kontrollera dessa tankar, att vända de negativa till positiva. Det kräver mycket av oss, men är definitivt något av det viktigaste vi kan göra för oss själva!

Sättet på hur du talar med dig själv och om dig själv bestämmer din framgång i alla områden i ditt liv, för att det programmer de handlingar du kommer att ta som stöder detta tankesätt. ”Vare sig du tänker att du kan eller att du inte kan, så har du rätt!” (Henry Ford). Det du fokuserar på, växer. Fokuserar du på misslyckande, kommer du att misslyckas! Om du tex fokuserar på att du kommer försent till mötet, kommer du ofta försent!

Utåt sett finns det mängder av framgångsrika månniskor, men själva känner de sig inte framgångsrika för kritikern i dem säger att de alltid kunde ha gjort bättre. Självpratet är negativt och det är alltid något som kunde vara bättre (mer pengar, finare hus, bättre relationer etc). Sedan finns det dem som utåt sätt inte är lika framgångsrika (lågt betalande jobb, har inte gått på universitet, misslyckade relationer etc) men är lyckliga ändå. Skillnaden är deras självprat, hur de tänker och talar med sig själva och om sig själva. De värderar sig själva högt precis som de är oc är stolta och trygga i den person de är och struntar i allt runtomkring dem, de är positiva och mår bra på insidan. Det gäller alltså att vända den inre kritikern till en konstruktiv coach som utplånar det negativa pratet och ersätter det med positivt. Likväl som vi går till gymmet för att fysiskt bli starkare är det otroligt viktigt att öva på att bli psykiskt starkare!

Varje beslut vi fattar är baserat på kärlek eller rädsla. Rädsla är något vi pumpas i av bland annat samhället (stor fokus på negativa nyheter, undvika saker eller använda saker för att inte bli sjuka, rädsla för att åldras, döden, inte se ut/vara som normen etc).

Hur fattar du dina beslut?
– Motionerar du av rädsla för att bli tjock/svag, eller för att du älskar din kropp och vill den det bästa?
– Äter du viss mat av rädsla för att bli sjuk eller av kärlek för att ge näring?
– Har du valt att jobba med något bekvämt, av rädsla att du inte är tillräckligt duktig för att välja ett jobb av kärlek som du brinner för?

Alla beslut vi fattat har tagit oss dit vi är idag, fundera över om du mår bra där du är idag eller om du önskar förändringar. Förändringsarbetet ligger i dina händer och vad är mer värt än att må och leva precis som du önskar?!

Att först och främst ta sig tid att reflektera över den inre dialogen är nummer 1, sedan är det viktigt att reflektera över sina värderingar, vad man tycker är absolut viktigast i livet och vilka prioriteringar man kan göra därefter.

Visualisering är ett otroligt starkt verktyg som gör att kroppen följer de instruktioner som programmerats i huvudet genom visualisering, vare sig det gäller positivt eller negativt! Försök att göra visualiseringarna på ett sätt som gör dig mer exalterad över allt som kan gå rätt, än orolig över det som kan gå fel.  Vi behöver inte veta hur saker och ting ska lösa, bara tro och tänka att det kommer att ske. Så istället för att vara orolig över något, lägg medvetet fokus på tankar och bilder som visar på det du vill ha, istället för det du inte vill!

Meditation är ett annat suveränt verktyg för att komma i djupare kontakt med sig själv och minska den inre negativa rösten. Personligen tycker jag att guidade meditationer är fantastiska!

Om ni har andra tips eller kommentarer så mottages de gärna!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.