Egen Kombucha!

egen kombuchaÄntligen har vi börjat göra vår egen kombucha! Varje vecka köper vi vanligtvis färdig kombucha på marknaden, så nu har vi köpt ett starter-kit så vi enkelt kan komma igång själva! I detta starter-kit ingick 5 liters glasburk, scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast), te och socker. Kvalitet är viktigt för att få en hälsosam kombucha, så allt är ekologiskt och från ett lokalt företag vi handlat av länge. Vill ni starta egen kombucha så är det viktigt att välja så bra ingredienser som möjligt!

Kombucha har fermenterat och bryggts i många många år och anses avgifta kroppen, stärka maghälsan, immunförsvaret samtidigt som det smakar så gott!

Det som behövs är alltså te och socker som scobyn lever av och omvandlar till hälsosamma syror och enzymer. När vi blandat detta låter vi den stå i ca två veckor för att ge scobyn tid att mumsa på te´t och sockret.

Vad som behövs till 5 l kombucha:
– Glasburk (eller keramik)
– 300 gram ekologiskt Socker (råsocker, kokossocker etc).
– 300 gram ekologiskt Te (Svart, grönt, vitt)
– Startkulturen Scobyn
– Vatten (fritt från klor och fluor.
– Tygbit (trasa/handduk som används som lock som låter scobyn andas).
– Gummiband (som håller tygbiten på plats).

Metod:
1. Koka upp 1 l vatten och tillsätt sockret under tiden medan du rör om (så sockret inte bränns).
2. När allt socker lösts upp, tillsätt tepåsarna och låt dem ligga i 10-20 min. Ta bort tepåsarna och låt det söta teét svalna.
3. När blandningen svalnat, häll den i glasburken och fyll på med vatten (3/4 av glasburken).
4. Tillsätt scobyn och täck glasburkens öppning med handduk/tygbit och fäst med gummiband.
5. Eftersom scobyn är en levande organism önskar den kärlek så ge den några värmande ord innan du lämnar den ifred.
6. Låt stå i rumstemperatur skyddat från solljus i ca 14 dagar (mindre under sommar, längre under vinter).

Efter ca 7-10 dagar kan du börja smaka av din kombucha. Om den är för söt behöver den stå längre, om den är för bitter har den stått för länge så förkorta tiden nästa gång. När smaken känns lagom, häll upp i flaskor och förvara i kylen. Spara ca 10-15% av drycken i glasburken till nästa omgång.

För att få kombuchan kolsyrad och smaksatt kan du istället för att sätta in flaskorna i kylskåpet tillsätta valfri smak och lämna flaskorna i rumstemperatur (var noga med att locken är tätt slutna.) Tillsätt t.ex lite färskpressad juice och lämna lite utrymme i flaskan och låt stå i rumstemperatur 24-72 timmar. När smak och kolsyra känns lagom, ställ in i kylen! Viktigt att inte lämna dem i rumstemperatur för länge då flaskan kan explodera av trycket från kolsyran..! I kylen saktas fermentationen ner. Scobyn växer hela tiden så du kan göra större omgång med fler glasburkar eller ge bort delar av scobyn till andra.

kombucha

Beställ gärna ditt ekologiska te och socker från Bodystore länken nedan

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.