En inblick i Kina

Kina är ett otroligt intressant land att resa i, den absolut största utmaningen är språket, då majoriteten inte pratar engelska. Att beställa mat, förklara för taxi chauffören vart man vill och liknande är minst sagt en utmaning. De få kineser som pratar engelska hjälper mer än gärna till och vi är positivt överraskade över hur lugna, icke högljudda, icke närgångna och fräscha kineserna är (ja vi hade lite förutfattade meningar som stämmer till viss del). Dock harklar, spottar och fräser de titt som tätt, likaså gör barnen sina behov mitt på gatan när som, så det är ingen överraskning att det ligger bajs lite här och var!

Kinas historia och kultur är otroligt intressant och vi har lärt oss massor under vår korta tid här. Det mest skrämmande är hur talande frihet är icke existerande och hur regeringen har stenkontroll på allt, internet är väldigt begränsat då sociala sidor, Google och liknande är avstängda. Likaså censureras mycket av informationen och nyheter som visas. Vi har definitivt haft en paus från online världen!

När det gäller hälsa så är övervikten låg i Kina, folk håller sig rörliga (bara att gå på toaletten innebär att man måste kunna sitta på huk, vilket innebär bra rörlighet i höfter, knän och anklar). Dock sker en förändring ifrån deras traditionella leverne mot mer västerländskt, med toalettstolar, Subways, Starbucks och Mc Donalds som poppar upp överallt. Många i yngre generationer har hudproblem, finnar och utslag vilket sannolikt beror på den förändrade kosten med introduktion av mycket snabbmat, gluten och mejeriprodukter som är nya för dem. Efterrätter och sötsaker är däremot inte speciellt vanligt.

Vi har pratat med flertalet lokala guider om hur läget med maten i Kina är. I städerna framförallt, är det tyvärr mycket onaturliga ämnen som används, allt handlar om att mycket ska produceras och snabbt ska det gå. De har många magar att mätta! Vegetabiliska oljor används i mängder och ibland till och med återanvänds de, frukt och grönsaker behandlas med mängder av gifter och likaså genetiskt modifierade organismer (GMO). Kött, främst kyckling och gris matas med onaturlig kost och hormoner och antibiotika används för att det som sagt ska öka i vikt snabbt (ingen direkt skillnad från majoriteten av konventionellt kött runt om i världen). Likaså smaksätts mycket tyvärr med MSG.

Själva föredrar och rekommenderar de oss att handla från mataffärer istället för lokala marknaden då det inte finns några restriktioner vilket tydligen innebär att det fuskas mycket och det viktigaste är att sälja. Sedan finns det självklart de som fortfarande farmar kvalitet och lagar mat från grund och använder mängder med örter, svampar, alger och liknande. Det mest frustrerande är att vi inte kan ställa frågor om maten eller göra medvetna val, då de inte kan engelska och vi inte kan prata kinesiska.

Traditionell kinesisk medicin är något som verkligen intresserar mig och jag vill försöka gå till en doktor här som pratar lite engelska, filosofin innebär att kroppen ska vara i balans (yin och yang) och medicinska örter används mycket, liksom cupping och akupunktur. Dock influeras de alltmer av västvärlden och att lösa sjukdomar och problem med mediciner i pillerform istället för naturens mediciner är något som ökar.

Något som är väldigt illa i storstäder som Peking och Shanghai är luftföroreningar, en blå himmel syns alltmer sällan, vilket är fruktansvärt! Vissa använder masker, men inte så många som jag hade trott. Det finns en skala på hur förorenad luften är, mellan 0-300, när vi landade i Shanghai var det 200! En ren dag här ligger på ca 50 som bäst, som jämförelse till det så är runt 50 det högst uppmätta värdet i Australien och anses ohälsosamt…! Skrämmande! Värdet stiger ibland till och med över skalan, då värden runt 600 har uppmätts..! Det känns i bröst, hals och lungor och det syns verkligen i luften, som en konstant dis.

Detta är självklart bara en kort sammanfattning av vår upplevelse av de delar av Kina vi besökt hittills, det finns så mycket mer att skriva om då det är ett otroligt land!

IMG_0201.JPG

3 Responses to “En inblick i Kina

  • Otroligt intressant men mycket skrämmande!

  • Vad är MSG

    • MSG är en smakförstärkare (Monosodium Glutamate på engelska och jag tror den heter natriumglutamat på svenska). Den förstärker matens smak och påverkar våra hjärnceller på liknande sätt som sötningsmedel som aspartam, skadar eller dödar hjärncellerna. Ämnen som fungerar som nervgift och som vi mår bäst av att undvika!!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.