Fantastiska äppelcidervinäger!

ÄppelcidervinägerÄppelcidervinäger är sannerligen en mat som medicin som förebygger hälsa! Det en naturligt bakteriedödande produkt som innehåller många viktiga vitaminer, mineraler och spårelement som kalium, kalcium, fosfor, magnesium, natrium, järn, koppar och kisel med mera. Äppelsyran ger egenskapen att vara resistent mot virus, bakterier och svamp. Det har en lång historik som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden som då användes både för utvärtes och invärtes bruk, bland annat för att behandla infektioner. Det är viktigt att det är bra kvalitet på vinägern, att den inte genomgått upphettning, filtrering och processering utan helst är rå och ekologisk, ett tecken på att den är bra är att det det flyter runt små grejer (goda bakterier, se bild) i botten av flaskan!

Den absolut bästa egenskapen hos ÄCV är att det främjar basisk (alkalisk) miljö i kroppen och hjälper till att balansera vårt pH värde, i en basisk kropp trivs inga sjukdomar! Andra fördelar är att drycken renar kroppen, balanserar blodsockret och enzymerna i drycken är en naturlig probiotika som främjar magens goda bakterier. Så gott som dagligen startar jag morgonen med en tesked i mitt vattenglas. ÄCV kan användas i hushållsprodukter och hudvårdsprodukter och det senaste halvåret har jag använt det som hårskölj istället för balsam vilket sluter hårstrået, är mjukgörande och glansgivande samtidigt som det stabiliserar hår/hårbottens pH. Och nej lukten stannar inte i håret!

Det går även att använda ÄCV som frukt och grönsakstvättmedel. De råvaror som jag inte köper ekologiska tvättar jag i ett vattenbad med 1- 2dl ÄCV för att bli av med besprutningar och kemikalier. Kämpar man med att handla ekologiskt är en tvätt som denna det bästa andra alternativet (efter att följa Dirty dozen & Clean 15) för att minska gifterna som kommer in i din kropp. När frukt och grönt besprutas bildar växten ett motarbetande ämne för att skydda sig, detta gör att växten försöker trycka ut kemikalierna vilket leder till att de ofta finns i skalen. (När kemikalierna besprutas in i rötterna och träden är det dock svårare att bli av med dem). Många tänker då att det bara är att skala råvaran, men det är i skalet mestadels av näringen finns. Tvättar vi råvarorna i ca 10min och sedan sköljer dem I vatten har det visat sig att mycket av kemikalierna försvinner och miljön är bakteriedödande, så mitt råd är om ni inte köper ekologiska varor – tvätta dem i äppelcidervinäger! Eller gör det ändå!=)

Den absolut bästa äppelcidervinäger enligt mig är märket Bragg och kan köpas via Bodystore här

16 Responses to “Fantastiska äppelcidervinäger!

 • Bra tips=)!

 • Tips på vart jag kan köpa ekologisk (som på bilden)?

  • Hej Maria!

   Ekologisk äppelcidervinäger från Kung Markatta finns i de flesta matbutiker, jag har köpt den både från Ica och Coop och även beställt från mathem.se. Det borde inte vara några svårigheter att hitta den! Den på bilden på bloggen går att köpa i vissa hälsokost men är mycket dyrare än kung markattas. Lycka till=)

   Mvh Kristin

 • Tack för bra tips och påminnelse om sånt som jag visste men glömt.
  Dax att köpa hem äppelcider igen!!
  Tack!!

 • Tack Kristine för alla tips!!

 • Hej!
  Innan drack jag äppelcidervinäger flera gånger per dag, innan varje måltid osv, men när jag började på min candidadiet för 4 veckor sen fick jag plocka bort den. Nu har jag valt att ”överge” dieten och börja lägga till lite frukt osv men hon rådde mig att inte lägga till vinäger och inte heller äppelcidervinäger igen, hur skulle ni säga? 🙂

  • Hej Ida,

   Jag skulle vänta med äppelcidervinäger och vanlig vinäger ett tag till då de kan ha en påverkan på candidatillväxt. Lycka till=)

   Mvh Kristin

 • Äppelcidervinäger motverkar ju candida, alla dessa självutnämnda ”experter” alltså. Skaffa en hobby så vi som bryr oss om hälsan får vara ifred från er.

  • Tack för din kommentar Peter. Det finns studier och ”bevis” som talar för och emot allt, jag är absolut ingen expert och inget jag kallar mig. Jag brinner för en holistisk livsstil och delar med mig av det jag tror på, sedan är det upp till var och en att fundera på vad som känns rätt för dem. Var och en har rätt till yttrandefrihet samt att följa de personer som de tycker är förnuftiga. Önskar dig en trevlig dag!

 • Tack för dinna råd du är super bra

 • Trevligt med information men du behöver ta reda på mer fakta innan du pratar om sånt här öppet.
  Det är inte goda bakterier som du ser i botten av flaskan, det är äpple helt enkelt eftersom den inte är filtrerad.
  Du kan inte tvätta bort gifterna oavsett om det är med vatten, äppelcidervinäger eller något annat för giftet sitter i skalet och tränger även in i frukten.

  • Tack för din kommentar. Jag är absolut ingen expert och delar bara med mig av information så som jag lärt mig. Allt jag skriver är säkert inte 100% och information ändras också ju mer vi lär oss. Jag tror absolut att vi kan tvätta bort lite av gifterna med olika hjälpmedel men självklart inte det som redan finns i frukten, därför handlar jag ekologiskt och obesprutat så gott det går.

   ”Organic, unfiltered apple cider vinegar (like Bragg’s) contains “mother,” strands of proteins, enzymes and friendly bacteria that give the product a murky, cobweb-like appearance.”

   Mvh Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.