Förvirrande hälsobudskap

Förvirrande hälsobudskapSamhället och framförallt media bombarderar oss konstant med motsägande och förvirrande hälsobudskap, ena veckan är kött livsfarligt att äta och nästa vecka är det jättebra. Ägg anses av vissa orsaka sjukdomar medan andra menar att de motverkar sjukdomar. Fett är dåligt, nej fett är bra!? Vegetarian, vegan, LCHF, paleo, medelhavskost, viktväktarna, 5:2…

Det finns en mängd olika kosthållningar och fler och fler dyker upp. En specialist rekommenderar sin kosthållning som den optimala för alla och en annan specialist rekommenderar en annan och så vidare. Inte konstigt att man blir förvirrad och inte längre vet vad man ska äta! En person som bara vill försöka leva lite bättre och äta mer hälsosamt blir lätt överväldigad av all motsägande information och kan lätt tappa lusten och istället ge upp! Så länge typen av kosthållning är baserad på riktig mat så respekterar jag den. Dock är vi alla olika och det finns inte ett rätt sätt att äta som passar alla världens människor (läs mer i tidigare inlägget http://halsotugg.se/optimal-kost/).

Alla ”experter” har sin unika bakgrund och sina studier och forskning som lett till deras slutsats om en optimala kosthållning, den stora avgörande frågan är vilken information och kosthållning som resonerar bäst med dig. Ny forskning och upptäcker kommer hela tiden fram och så kommer det alltid vara, MEN den underliggande sanningen för hälsa kommer alltid att vara densamma – riktig mat kommer alltid att vara det optimala! Fokuserar vi på mat från naturen istället för laboratorier så kommer vi långt. Lägger vi vår energi på att vägra stödja och istället jobba emot fejkmat, genetiskt modifierad mat, tillsatser, konserveringsmedel, processerade mejeriprodukter och oljor och oetisk djurhållning – kommer vi en lång väg!

Det spelar mindre roll vilken typ av kosthållning du väljer att följa, har man intresset så kan man testa sig fram för att se vad man själv mår bäst av. Sedan får vi inte glömma att maten inte är allt för vår hälsa, sömn, stress, sol, frisk luft, motion, relationer spelar sin stora del, så mitt råd är ät mat från naturen och slappna av!=)

Mat ska få oss att må bra i både kropp och själ, men alltför ofta äter vi med huvudet istället för kroppen. Kroppen skulle aldrig be om en McDonalds hamburgare för den har inget att erbjuda som kroppen vill ha eller kan ta hand om, det är våra huvuden som styr. Ofta stressar vi över vad man ska äta, inte äta, när, hur mycket osv. Att vara hälsosam ska inte vara svårt och jobbigt, istället simpelt och naturligt:

Ät riktig mat från naturen
Lyssna på din kropp
Njut av livet
Gör det som känns rätt och fungerar för DIG 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.