Genmanipulation (GMO)

GMOSnart är det dags för val vilket innebär vår chans att påverka vår framtid och hälsa i Sverige! Ett viktigt ämne att ha i bakhuvudet när vi fattar beslut är partiernas åsikter om GMO, då detta ämne är av otrolig betydelse för vår framtida hälsa!

Här kommer några utdrag ur en artikel från kostdemokrati och en mer grundlig genomgång av GMO och allt vad det innebär kan ni läsa om här!
Genmanipulation (GMO)

Vad är GMO?
Med GMO (genmanipulserade eller genmodifierade organismer) menas att man gör ingrepp i arvsmassan hos en organism för att förändra dess egenskaper. Från en art till en annan överförs genetiskt material som ger upphov till en viss önskad egenskap. Inom avel och förädling finns en naturlig gräns för hur man kan korsa,förädla eller avla växter och djur. Den gränsen går vid olika arter.

Det går helt enkelt inte att korsa fisk och vete för att vetet ska tåla kyla bättre eller vetet ska få fjäll. Med genmanipulation är detta fullt möjligt. Organismer som korsas genetiskt behöver inte kunna korsa sig på naturlig väg. Det går till exempel att överföra genetiskt material från människor till kor för att de ska producera läkemedel i mjölken. Fiskgener kan överföras till växter så att de bättre tål kyla.

I naturen finns det vissa kontrollmekanismer som ser till att ett djur inte kan se ut hur som helst. Dessa mekanismer kan inte överträdas med vanliga förädlingsmetoder, men GMO tar ingen hänsyn till dessa. Genom att manipulera kontrollgenen för ögon har ett forskarlag i Schweiz kunnat skapa en fluga som har 14 ögon, bland annat ögon på vingar och ben.

Vår kropp vet inte hur den ska ta hand om genmanipulerad mat.

Gener för bekämpningsmedel överförs till grödor som kan tas upp av bakterier i tarmen som sedan producerar bekämpningsmedel i kroppen. Djurstudier visar att DNA i maten kan gå in i kroppens organ, även till foster.”

10 skäl att undvika GMO;

  1. GMO är skadligt
  2. GMO smittar för all framtid
  3. GMO skadar miljön
  4. GMO ökar användningen av bekämpningsmedel
  5. GMO ger farliga bieffekter
  6. GMO ökar inte skörden och motverkar inte svält i världen
  7. Myndigheternas översyn av GMO är försumbar
  8. Bioteknikindustrin använder sig av pseudovetenskap för att visa att GMO är ofarligt
  9. Oberoende forskning och rapportering av GMO attackeras och förtrycks
  10. Omsorg om kommande generationer 

GMO är ett stort experiment som jag personligen inte vill ta del av och detta inlägg avslutas med detta fantastiska citat:

”The only thing necessary for the triumph
of evil – is for good men to do nothing.” – Edmund Burke

Gör din röst hörd, var med och påverka!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.