Gratis E-bok om tillsatser!


Även om det är viktigt att kunna läsa och tolka ingredienser och innehållsförteckningar så är det enklaste sättet att äta hälsosamt på, att satsa på att endast äta mat som inte behöver någon innehållsförteckning alls! Då menar jag mat som växer eller lever i naturen; grönsaker, frukt, nötter, kött och liknande. Dock behövs innehållsförteckning ibland på både kött och nötter nuförtiden då det tillsätts olika ämnen i det mesta. Det kan vara svårt att undvika livsmedel med tillsatser så då kan man välja att fokusera på några av de mest omtalade att se upp för.

En kost som består av stora delar halvfabrikat och raffinerade produkter påverkar både utsidan och insidan av kroppen. Bristen av näring och den höga andelen av tillsatser kan tära hårt på kroppen. Om kroppen inte kan göra sig av med de okända ämnena skyddar den sig själv genom att antingen omringa kemikalierna med fett (alltså lagra i våra fettdepåer) eller med slem. Celluliter kan tex anses vara fickor med kemikalier/gifter omstoppade av fettpartiklar. När du börjar äta ren, riktig mat som människan har utvecklats att äta så rensas din kropp och celluliter börjar därmed försvinna. Om kroppen försöker minimera effekterna av kemikalier i maten genom att öka produktionen av slem så kan det innebära att du oftare får förkylning, influensa, bihåleproblem och täppt näsa. ”Rensa upp” maten du äter och du kommer automatiskt att minska inflammationer i kroppen.

Varför används tillsatser?

Kort sagt, för att företagen och tillverkarna ska göra störst vinst! Tillsatser används i maten för att öka hållbarhet, motverka att fett och oljor härsknar, motverka att frukt blir brun och tillföra syntetiska vitaminer och mineraler för att ersätta de naturliga som förstördes under tillverkning. De tillsätts också för att förbättra smak, konsistens, utseende då många av livsmedlen hade varit tråkiga och inte lika säljande utan denna konstlade hjälp.

Även om majoritet av dagens livsmedel innehåller kemikalier med erkända bieffekter så anses de i liten mängd vara ofarliga. Detta koncept är grunden till modern toxikologi, hämtad från 1500-talet och den Schweiziska läkaren Paracelsus teori “the dose makes the poison” (små mängder av ett gift är inte farligt). Paracelsus egna mat bestod dock inte av processerade livsmedel eller drycker, likaså var han inte utsatt av samma mängd kemikalier som vi är idag med avgaser från trafik, insektsmedel och bekämpningsmedel på möbler och annat. Liten dos från många håll har idag en helt annan innebörd!

Det största problemet med dessa tillsatser anser jag är just att det hela är ett enda stort experiment på vår hälsa samt på vår planet. Ämnena testas en i taget under djurförsök och till den gräns som är okej utan att riskera bieffekter. När man sedan köper ett livsmedel är det inte bara en tillsats i dem, utan flera och dessa har inte testats tillsammans. Bara för att ett ämne kanske är okej i liten mängd så kanske inte 5 olika ämnen tillsammans i liten mängd är lika okej!(cocktaileffekten).  Som sagt för mig känns det som ett enda stort experiment som jag försöker mitt bästa att inte vara med i, även om det tyvärr är oundvikligt.

Vissa tillsatser är värre än andra, i denna e-bok om tillsatser är en lista på tillsatser att undvika (bland annat från ”Dirty Dozen guide to food additives” av EWG, Environmental Working Group) som inkluderar tillsatser sammanlänkade med hälsoproblem, ämnen som blivit förbjudna i vissa länder och ämnen som inte hör hemma i livsmedel.

Läs mer om varför tillsatser används, hur de påverkar oss, om olika sorter samt vad som händer i kroppen när vi äter dem i Hälsotuggs E-bok om Tillsatser. 
Det är bara att klicka på länken så tas du dirkt till -boken!

Happy reading!
Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.