Graviditetens 5 trimestrar

Graviditetens 5 trimestrar
Som hälsocoach ser jag alltid till helheten och även om en graviditet vanligtvis är uppdelad i 3 delar/trimestrar, anser jag att vi behöver ändra vår syn och lägga till 2 trimestrar (före befruktning och efter födsel), som är minst lika viktiga! Varje trimester är 3 månader och uppdelningen ser ut så här:

1. Före befruktning:
Forskning visar att det är många faktorer som kan påverka bebis och mamma redan innan befruktning. Att fokusera på hälsan och förberedelse inför graviditet är otroligt viktigt för att optimera resultatet för både mamma och bebis, även om det vanligaste är att vänta tills man är gravid innan hälsan blir i större fokus. Om vi tänker på bebis som ett frö, hur påverkar jordens kvalitet detta fröets tillväxt? Näringen i jorden bidrar till fröets hälsa och fortsatta utveckling till en mogen växt. Därför är tiden innan befruktning av stor betydelse! En tid att stärka jorden för att ge de bästa förutsättningarna för fröet att växa sig starkt. Detta gör vi genom att checka in med oss själva, vad är min hälsostatus? min partners? Det är inte bara mamman som kan behöva förbättra sin hälsa innan befruktning, detsamma gäller pappan! Delar som kan vara bra att titta på är att rensa ut ansamlade gifter, bygga upp näringsförråden med bra kost och fokusera på en lugnare livsstil med minskade stressnivåer. Många av våra kroppsliga reaktioner är biokemiskt kontrollerade av maten vi äter, detta inkluderar hormoner och ägglossning.

Alla har vi samma mål – att ge våra barn de bästa förutsättningarna och genom att vi är friska och starka, ger vi en bättre miljö för bebis att utvecklas i. Bebisen växer trots allt från det material modern förser den med, så desto hälsosammare modern är vid befruktning, ju mer ökar chanserna för optimal tillväxt för bebis. Likaså  blir det lättare för modern om inte hennes näringsförråd  töms helt. Under denna förberedelseperiod är det viktigt att titta på vad som bör undvikas samt vilka näringsämnen som är viktigare än andra att fokusera på. (Ett separat inlägg om förberedelseperioden kommer framöver).

2. Graviditetens första trimester:
De första 12 veckorna av graviditeten är den första trimestern och den förberedelse paret gick igenom innan befruktning kan ge resultat redan här i form av bebis tillväxt och mammans välmående. Det kan vara en tid av oro innan man når 12 veckors strecket (så var det för mig efter att tidigare ha gått igenom ett missfall och ett utomkvedshavandeskap). När det gäller kosten denna tid är de viktigaste: Folat, Protein, Omega 3, Vatten, Järn, Kalcium/Magnesium/D3 kombo, Naturligt Salt (hjälper att bilda fostervattnet för bebis och spårmineraler för mamma, hela 84st från naturligt bergs-/havssalt.

3. Graviditetens andra trimester:
Andra trimestern (v.13-27), under denna tiden mår de flesta gravida bra, med mer energi och minskat illamående. Nu kommer även den fantastiska känslan av bebisens första rörelser! När det gäller kost: Protein, Kollagen, Fett, Magnesium och C-Vitamin.

4. Graviditetens tredje trimester:
Tredje trimestern (v.28-40), bebisen växer och växer och mammans välmående är individuell, vanligtvis minskar energin igen. Nedräkning till den stora dagen börjar! Kostmässigt är det viktigt att fokusera på: Kalcium, Fett, Protein och Vatten.

5. Efter födsel:
Bebisbubblan! Precis som det är viktigt att ta hand om sig själv innan och under graviditeten är det lika viktigt efteråt! Det är mycket som händer den första tiden och om vi försöker förbereda oss så gått det går innan förlossningen, så kan tiden efter bli mer lugn och än mer behaglig för hela familjen. Det är så lätt att som nybliven mamma omedvetet sluta att ta hand om sig själv för att all tid och energi går till den nyfödda. Detta är helt naturligt men det kan leda till konsekvenser för både mamma och bebis, mindre mjölkproduktion, kolik, sömnlöshet, depression med mera. Det är viktigt att mamman får återhämta sig, stabilisera hormonerna, optimera kosten för amning och reparering samt göra övergången till nybliven mamma så smidig som möjligt. Detta kan göras genom att t.ex förbereda matlådor i frysen eller ha organiserat hjälp från nära och kära, kanske äta moderkakan för hormon-/näringsboost? Likaså att ha funderat på hur mycket besök ni önskar så att ni inte behöver ta diskussioner om det när tiden är där.

För vår del närmar sig den stora dagen med stormsteg då vi är i vecka 37! Det är fantastiskt att få vara med om en så livsomvälvande, men samtidigt helt naturlig upplevelse som att bära på ett växande litet liv och vi längtar så till vår nya familjemedlem bestämmer sig för att komma!
Graviditetens 5 trimestrar

2 Responses to “Graviditetens 5 trimestrar

  • Så spännande att följa er på er resa men också mycket bra att tänka på nu när jag är i början på graviditeten 🙂

    • Åh stort grattis!!!! Jag skriver oftare på instagram än här så följ gärna hälsotugg där för mer info=)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.