Grönkål och spenatsoppa med pocherat ägg

Här kommer en riktig vitaminkick för höstmörkret! Soppa på grönkål och spenat med inslag av timjan, vitlök och chili.

För 4 pers

Ingredienser:

  • 300g färsk grönkål
  • 100g spenat (jag tog fryst)
  • 2 liter grönsaksbuljong
  • 1 chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • ett knippe färsk timjan
  • 4 ägg
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt och peppar

Gör såhär:

Skölj och grovhacka grönkålen, även skälkarna. Koka upp buljongen i en stor gryta och blanda i grönkålen och spenaten. Stoppa timjankvistarna tillsammans med en kvarts chili i en tekula och lägg i grytan.

Låt koka i ca 15 min under lock på medelvärme.

Ställ grytan i diskhon och fiska upp tekulan. Kör soppan med stavmixern till en krämig konsistens. Täck med locket så att det inte stänker.

Skiva i resten av chilin och pressa i vitlöken. Salta och peppra.

Pochera sedan äggen. Mät upp 5-6 cm vatten i en kastrull och tillsätt 2 tsk salt samt vinägern. Knäck äggen i varsin liten skål. Stjälp ett ägg åt gången i vattnet från vattenytenivå. Vattnet får inte koka för hårt, bara bubbla lite lätt. Rör gärna i vattnet med en sked för att vitan ska forma sig runt gulan. Sjud 4-5 min beroende på hur fast gula man vill ha. Ta upp äggen med en hålslev och servera i soppan.

Servera gärna soppan med våra supergoda kex.

Grönkål

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *