Grundprinciper för hälsa

I helgen var jag på en intressant föreläsning med Don Tolman ”The wholefood medicine man”. Han har det otroligt viktiga budskapet om Self Care och Self Education. ”Knowledge is your greatest insurance”.  Att vara informerad och påläst är så himla viktigt för att kunna fatta ett medvetet beslut och inte blint lita på studier eller experter. Det finns alltid två sidor och det är viktigt att vara medveten om båda. Det som marknadsförs mest innebär inte automatiskt att det är bäst! Precis som att det som anses vara normen och ”det alla gör”, behöver inte vara det rätta för dig!

Tyvärr styrs alltför mycket idag av pengar och även om vi lever längre så är vi inte friskare. Målet är väl inte endast att leva länge? Vi vill väl vara friska och välmående så länge som möjligt?! För att uppnå detta måste vi ta eget ansvar och inse att vår egen hälsa faktiskt är vårt egna ansvar. Visst har vår omgivning en enorm påverkan vad gäller föroreningar i miljön, tillsatser och besprutningar i mat, stress och press i karriär, stillasittande livsstil med mycket tid inomhus med mera. Därför är det än viktigare att vi själva gör det vi kan för att ta hand om oss själva på bästa sätt! Det finns så många distraktioner i samhället idag och framförallt i våra mobiler som vi konstant bär med oss, så det är lätt att tappa bort kontakten med sig själv. All vår fokus är utanför oss vilket innebär att vi går miste om kroppens kommunikation med oss. Både vad gäller signaler om obalanser i kroppen vilket senare leder till sjukdomar samt vad vi egentligen vill och önskar i vårt liv. Vi är förvirrade helt enkelt vilket leder till att vi söker svar, även dessa utanför oss istället för att stanna upp tysta ned och lyssna inåt. Det finns inga genvägar och snabba lösningar utan vi måste tillbaka till grunderna och börja där. Vilken sjukdom/obalans/problem du än kämpar med så måste du gå tillbaka och täcka grundprinciperna för hälsa innan långsiktiga förändringar kan ske. Med kortsiktiga lösningar får vi kortsiktiga resultat (som ofta även kan förvärra problemen). Så vad menas med att gå tillbaka till grundprinciperna för hälsa? 
Grundprinciper för hälsa

1. Luft: 
Många befinner sig inomhus med stängda fönster mycket av sin tid och det har en stor negativ inverkan på vår hälsa och välmående. Gå ut för frisk luft, öppna fönster och vädra, använd fläkt för att cirkulera luft. Frisk luft är i rörelse och inte stilla!
2. Vatten: Drick vatten ofta! Det är lätt att vända sig till en huvudvärkstablett vid huvudvärk eller en kaffe vid trötthet, drick istället ett stort glas vatten.
3. Solsken: Solen ger näring och energi åt jorden, människor och djur! Bor man i mörkare delar så blir tillskott av D-vitamin viktigare.
4. Riktig mat: Maten vi äter bygger våra celler, därför är kvalitet superviktigt!
5. Rörelse: Kroppen är gjord för rörelse och mår som bäst när vi rör oss, ju oftare desto bättre så ta korta pauser för rörelse ofta!
6. Sömn: Under sömn återhämtar vi oss och kroppen reparerar skadade celler, prioriterar vi inte vår sömn innebär det att vi inte prioriterar vår hälsa!
7. Relationer: Kärleksfulla relationer boostar vår hälsa och immunförsvar, ta hand om dina relationer och förändra de som inte får dig att må bra!
8. Passion/Mening: Vad tänder gnistan i dig? Vad får dig att må riktigt bra på insidan? Vad får dig att hoppa upp ur sängen på morgonen snarare än motvilligt dra dig upp? Det spelar absolut ingen roll vad det är men se till att göra det regelbundet!

Dessa principer ger inte direkt några aha-lärdomar och känns kanske för simpla för att kunna ha tillräcklig effekt, men de ska inte underskattas! Vi kommer aldrig kunna fuska oss ur dessa grundprinciper för hälsa och det spelar ingen roll vem du är eller vart i världen du bor, alla människor behöver tillgodose dessa för att må riktigt bra! Hur ser det ut i nuläget för dig? Missar du någon av dessa?

Don Tolman
Visste du att?
– Ordet pharmaceutical kommer från grekiska pharmakeia som betyder gift.
– Diagnos betyder: dia= delad, gnos=kunskap, alltså delad kunskap ”gissning”
– Symptom är ett tecken på kaos i kroppen. Att lindra symptom, utan att gå till grundorsaken är endast en temporär lösning som kan leda till större problem.
– Naturligt Salt förebygger infektioner och giftansamling i kroppen.
– Alla sjukdomar har i grunden två anledningar: näringsbrist och giftansamlingar.
 

Läs mer om Don Tolmans visdom i dessa inlägg Mat som medicin & Vårstädning i skafferi och kylskåp?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.