Gurkmeja – en fantastisk naturmedicin

Gurkmeja, eller curcumin som den också kallas, är en fantastisk läkande krydda som länge använts som smärtlindrande och inflammationshämmande medicin inom ayurvedisk läkekonst. Det är egentligen en rot som hör till familjen ingefärsväxter. Vi ser den oftast i torkad gul pulverform i affärerna, men man kan även köpa den färska roten och då är den ofta lite röd-orange.

Gurkmeja används flitigt i indiska maträtter och framför allt i curry eftersom den ger en härlig gul färg. Även den asiatiska rätten Rendang använder sig av gurkmeja. Man kan också använda den som färgämne i t.ex. senap eller något annat man vill ge en lite gulare färg.

Medicinska egenskaper

  • Den aktiva ingrediensen i gurkmeja kallas curcumin och har starka anti-inflammatoriska egenskaper. Den har till och med visat sig vara jämförbar med de anti-inflammatoriska läkemedlen hydrokortison och fenylbutazon, självklart utan att ge några biverkningar.
  • Curcumin är bakteriedödande och används ofta på sår i Indien.
  • Roten är mycket rik på antioxidanter som motverkar fria radikaler (onda molekyler som kan skada kroppens celler). Den är också speciellt bra för matsmältningen då den hjälper kroppen att utsöndra galla vilket behövs för att bryta ner maten.
  • Den hjälper även levern att rensa ut gifter från systemet.
  • Gurkmeja anses kunna bromsa hjärnans åldrande och ge bättre minne.
  • Forskare har också kommit fram till att gurkmeja tar död på cancerceller på flera sätt, bl.a. genom att skadade proteiner slås ut snabbare och tas bort ur kroppen istället för att bilda tumörer. Studier har också visat på att gurkmeja kan öka hastigheten med vilken cancercellerna dör, t.ex. genom att det bildas färre blodkärl till tumören.

Som ni märker är fördelarna oändliga med denna fantastiska rot! Vi har här bara listat några stycken av alla hälsofördelar som gurkmeja bidrar till. Man kan med fördel också låta sina husdjur eller häst få ta del av denna fenomenala växt, vid t.ex. stela leder, borrelia eller bara i förebyggande syfte.

Försök göra det till en vana att använda gurkmeja i matlagningen. Man kan t.ex. krydda sina stekta eller wokade rätter, använda det i soppa eller när man kokar ris. Värt att tänka på är att curcumin tas lättare upp av kroppen i samband med piperin, vilket är ett ämne som finns i svartpeppar. Så försök alltid att kombinera gurkmeja och svartpeppar när du kryddar. En matsked om dagen kan säkerligen hålla doktorn borta!

gurkmeja

4 Responses to “Gurkmeja – en fantastisk naturmedicin

  • Jepp, använt Gurkmeja ett längre tag! Tar den nu tillsammans med svartpeppar! Köper den i lös vikt! Strör den och svartpepparn på hälsofilet varje morgon! Värt att pröva!

    • Wow vilken fantastisk morgonrutin Anders!!! Bra tips, det får vi prova. Härligt att höra att du värnar om din kropp och satsar på din hälsa.

  • Men hur mycket av curcumin kan det vara i en tesked t ex???

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.