Kan hudvårdsprodukter påverka vår hälsa?

hudvårdsprodukterPå bloggen skriver vi mycket om matens betydelse för vår hälsa och många är medvetna om dess påverkan samt uttrycket ”du är vad du äter”. När det gäller produkter vi dagligen använder på kroppen och i hemmet är vi ofta inte lika insatta i deras påverkan på vår hälsa. Om du inte kan tänka dig att att äta det, använd det då inte på kroppen då huden äter det du smörjer den med och det hamnar i blodet. Kemikalier når oss via miljön runtomkring oss, från luft, vatten, mat, produkter och kroppen gör sitt bästa för att rensa ut dem. En studie från Storbrittanien visar att genomsnittskvinnan dagligen använder 515 olika kemikalier från schampoo, smink, deo, parfym, lotion mm. Studien visar att en kvinna använder i genomsnitt 13 olika produkter dagligen och de flesta av dessa innehåller 20 olika ingredienser.(http://www.naturalnews.com/027822_cosmetics_chemicals.html)

Hur påverkas vi egentligen av hudvårdsprodukter?

Huden är kroppens största organ och det vi sätter på huden går in i blodet och har en påverkan på vår hälsa.  Biologiskt sett är huden vårt första försvar. Vår hud fungerar som en inbyggd regnjacka, en vattentät barriär, men med förmågan att absorbera! Därav läkemedelsindustrins utformning av nikotinplåster och liknande. Detta är dock inget de flesta tänker på när vi använder våra vardagliga hudvårdsprodukter. Med tiden byggs dessa gifter på och för känsliga personer kan de snabbt visa sig genom huvudvärk, trötthet, hudproblem, humörsvängningar etc medan de för andra kan ta år innan immunförsvaret bryts ned och inflammationsprocesser startar. Eftersom ackumuleringen kan vara långsam och subtil kan det vara svårt att se sambandet med användandet av produkterna och en negativ påverkan på vår hälsa. Huden är ett bra tecken på vad som försiggår i kroppen och ofta en sista anhalt på symtom som försöker signaleras, innan allvarligare sjukdomar bildas.

Förutom att dessa kemikalier kan göra oss sjuka så har studier kommit ut som tyder på att vissa kemikalier har en bidragande effekt till övervikt och fetma. Forskare har namngett dessa industriella kemikalier Obesogener, de är ämnen som ändrar vårt metaboliska system och leder till övervikt. Vissa kemikalier är vattenlösliga och hyfsat lätta för levern att rensa ut, men de fettlösliga däremot, lagras i fettceller för att skydda kroppens naturliga reningssystem. (http://www.isagenixhealth.net/do-toxins-make-you-fat/).

Syftet med detta inlägg är inte att skrämma upp någon så få inte panik , vi vill helt enkelt informera om sådant man ibland inte tänker på eller inte har en aning om. Se information och kunskap som positivt och hälsofrämjande och utifrån det fatta beslut om du vill använda denna information eller ej. Ansvaret ligger som alltid hos konsumenten, vi måste informera oss och skaffa kunskap för att kunna göra medvetna val och inte lita blint på att kosmetikabranschen endast säljer säkra produkter.

Produkter att se upp med (från Sanna Ehdin´s hemsida):

• Hud- och ansiktskrämer med mineralolja (kallas även parrafinum liquidum, vaselin, paraffin) och syntetiska fetter (isopropyl myristate eller stearate, octyl octanoate).
• Tandkrämer, tvättkrämer och tvålar som innehåller syntetiska lödderämnen. Vanligast är natrium lauryl sulfat (eller sodium lauryl sulfat).
•Karcinogenerna DEA och TEA (di-eller trietanolamin) som kan finnas i form av cocamid DEA eller TEA sodium lauryl sulphate. Gömda karcinogener (dioxan) kan finnas i ingredienser som innehåller PEG (polyethylene glycol), polyoxyethylene, oxynol och polysorbat.

Vad kan man göra för att undvika dessa ämnen?

Detsamma som gäller vid mat, så naturliga produkter som möjligt är den rätta vägen, välj ekologiskt när det går. Titta på ingredienserna och var medveten om valen du gör. Liksom allt i livet är detta en process så bli inte överväldigad utan var tacksam för att det finns alternativ och att valen ligger i dina händer. Ett steg i taget!=)

6 Responses to “Kan hudvårdsprodukter påverka vår hälsa?

  • Hej! Läsningstips från Finland på svenska om den här teman: Lingon och Läppstift av Noora Shingler. Boken handlar om både kost och kosmetik, och är skrivit med energisk stil – kanske nånting ni är intresserad av 🙂

  • Hej! Mycket intressant inlägg 🙂 Kan ni rekommendera några bra kroppsvänliga smink-och hudvårdsprodukter? Det finns en djungel av produkt..

    • Kul att du gillar inlägget, ja visst är det intressant när man börjar läsa på och fundera över innehåll! Själv använder jag inte så mycket smink och när det gäller hudvård så använder jag främst kokosolja som rengöring och återfuktning, som du säger är det en djungel därute och än har jag inte satt in mig ordentligt i märken och innehåll.. Ekologiskt är alltid ett första steg framåt och bättre alternativ än konventionella produkter. Hoppas det hjälpte lite!=) Lycka till och återkom gärna om du själv hittar bra produkter!

      Mvh Kristin

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.