Hur gör man benbuljong?

benbuljongVad är benbuljong och varför ska man äta det?

Buljong är en traditionell mat som dina föräldrar eller mor/farföräldrar säkert brukade göra. Många kulturer runtom världen gör fortfarande buljong regelbundet eftersom det är en otroligt näringsrik och billig mat. Förutom den underbara smaken så är buljong mineralrik och fördelaktigt för både immunförsvar och maghälsa (läs mer i tidigare inlägg). (Har du hört tipset om kycklingsoppa vid sjukdom?) Den innehåller mycket kalcium, magnesium, fosfor vilket stöder ben och tandhälsa. Buljongen är även bra för leder, hår, hud på grund av den höga kollagenhalten. Buljong kan göras av ben från olika djur eller av endast grönsaker om man är vegetarian.

Som med alla livsmedel är det skillnad på färdigköpt och hemlagad. När du väljer ben, försök hitta ben från friska frigående djur då du kommer dra ur dess mineraler och dricka dem i koncentrerad form. Fråga där du vanligtvis köper ditt kött och om det finns gårdar i ditt område, hör med dem. När du skaffat ben från kyckling, lamm, nöt eller fisk lägger du benen i en gryta fylld med vatten tills alla ben är täckta, tillsätt salt/kryddor och några matskedar vinäger eller citron (för att laka ut benen maximalt av mineraler och annat gott). Låt koka upp och sedan dra ner värmen så det sjuder i helst 48 timmar för nöt, 24 timmar för kyckling och 8 timmar för fisk. Låt svalna och separera sedan benen från buljongen och häll upp i glasburkar, håller i kylen ca 5 dagar och frys in den överblivna buljongen.

Hemmajord benbuljong kan användas som vätska i soppor, grytor, såser eller att koka och steka mat i. Att koka ris eller quinoa i buljong är en favorit! Det går även finemang att dricka en kopp benbuljong precis som den är, en kvällskopp istället för te eller varför inte byta ut morgonkaffet..? En utmaning kanske men din kropp kommer tacka dig! Om du är sjuk är benbuljong den perfekta läkande maten då den snabbt och lätt bryts ned och tas upp, så kroppens energi istället kan gå till att läka sig själv.

Har du testat att göra benbuljong eller är kommer du våga ge dig på det nu? Min förhoppning är att en vacker dag är buljong lika vanligt och självklart att dricka som en kopp kaffe, tänk vilken effekt det skulle ha på vår hälsa!=)

benbuljong

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.