Hur hinner upptagna människor med sin hälsa?

Går det att hinna med sin hälsa om man har familj, hushåll, heltidsjobb och kanske till och med ett eget företag att sköta? Ofta hör man undanflykterna ”jag har inte tid” eller ”jag har inte råd” att fokusera på hälsan just nu. Sin egen hälsa blir tyvärr ofta nedprioriterad till förmån för barnen och allt annat i ens omgivning. Men vem ska ta hand om barnen när föräldrarna blir sjuka eller har för låg energi för att orka med?

I första hand brukar det vara en prioriteringsfråga och tyvärr krävs det ofta att man själv eller någon i ens närhet blir allvarligt sjuk för att man ska inse att det visst är möjligt att omprioritera och att man egentligen har både tid och råd att satsa på hälsan när det står mellan liv och död. Men varför låta det gå så långt? Då blir det förmodligen både dyrare och mer tidskrävande (för att inte tala om stressframkallande) att fixa till än om man satsar lite varje dag.

Så hur gör man då för att få mer tid till att investera i sin hälsa? Några enkla tips kommer här:

Titta mindre på TV. I genomsnitt tittar svensken två timmar om dagen på TV. Det blir 14 timmar i veckan som kan investeras i din hälsa istället! Vi säger såklart inte att man inte ska titta på TV över huvud taget. För visst kan det vara skönt att drömma sig bort i en film en lördagskväll, men man kanske inte behöver titta varje dag.

Lägg mindre tid på facebook och andra sociala medier, alternativt följ folk som ger dig information och inspiration i utbyte. I genomsnitt lägger vi en timma om dagen på facebook, men sociala medier kan definitivt ha sina fördelar som när man t.ex. går med i facebookgrupper som diskuterar hälsa och annat matnyttigt, eller följer inspirerande människor (som oss ;)) på instagram och twitter. På det här sättet kan man få mycket tips om kost och hälsa samt inspiration till vad man ska laga för mat, istället för att läsa om kompisars ofta mindre meningsfulla statusuppdateringar.

Gå upp tidigare. Tänk vad du kan få gjort om du ställer klockan på en eller kanske till och med två timmar tidigare på morgonen! Tid för dig själv utan någon som stör. Då kanske du kan hinna med ett träningspass/promenad eller planera en nyttig matsedel för veckan eller något annat som lätt bortprioriteras. Det gäller då förstås att man går och lägger sig i tid (vilket blir lättare om man inte tittat på TV på kvällen), samt har ett mörkt sovrum så att man får en god kvalitetssömn. Sömnen är minst lika viktig för vår hälsa som kost och träning, läs mer om det här.

Sådär, nu har du helt plötsligt fått flera timmar till i veckan som du inte trodde att du hade! Så vad ska du då göra med dem? Hur investerar man i sin hälsa? En bra start är göra lite research och utöka sin kunskap om hur kroppen påverkas av olika typer av kost, stress, fysisk aktivitet etc. Därefter kan man börja applicera detta på sin egen vardag och börja göra förändringar.

Det är viktigt att bryta upp det långsiktiga målet i små milstolpar för att det inte ska kännas så överväldigande och skapa onödig stress när man inte hinner med ALLT på en gång. Fundera på vad du kan göra idag, med de förutsättningar och det tidschema du har idag, som bidrar till ditt långsiktiga mål om ett starkt immunförsvar och en god hälsa. Kanske är det att ta trapporna upp till nionde våningen på hotellet om du reser och inte har möjlighet till annan fysisk aktivitet. Kanske är det att laga tre gånger så mycket mat när du ändå håller på, så att det finns något hälsosamt förberett när du kommer hem sent dagen efter och slipper frestas med något snabbt och onyttigt. Eller kanske är det att stå upp ett par timmar framför datorn alternativt sitta på en träningsboll istället för den förödande stolen på kontoret. Eller att gå upp 15 min tidigare för att göra dig en egen juice/smoothie fylld med näring och energi.

Hur som helst, ju fler medvetna val du gör varje dag i riktning mot din långsiktiga hälsa och ju mer information du skaffar dig, desto lättare blir det att skapa nya vanor som in sin tur ger mer energi. Så fundera på vad som är viktigt för dig i ditt liv och var på prioriteringsskalan din hälsa och ditt välbefinnande ligger!

prioritera din hälsa

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.