Hur starkt är ditt immunförsvar?

Din kropp gör alltid sitt bästa för att hålla dig frisk, vår kropp är vår vän – inte vår fiende fast det ibland kan kännas så..! Alla vet vi att ett starkt immunförsvar är bättre än ett svagt. Ett starkt immunförsvar håller oss friska genom att attackera främmande fientliga besökare. När vårt immunförsvar fungerar som det ska märker vi knappt av det, skillnad är det om vi har vi ett under- eller överaktivt immunförsvar!

Kroppen har en inneboende intelligens ”the power that made the body can heal the body”. Denna intelligensens läker sår, smälter mat, pumpar blod, utbyte syre med mera helt av sig själv utan att vi behöver göra någonting. Wow det är värt att pausa en sekund för att ta in!! Denna inneboende intelligens är smartare än allt annat!

Tyvärr varken inser vi kroppens kapacitet eller tar tillvara på den. Samhället får oss alltsom oftast att tveka på oss själva och inte ha tillit till kroppen. Vi litar mer på att externa saker ska ”fixa” oss än interna. Visst finns det mängder med externa sätt att få bort symtom, men grundproblemet kvarstår. När vi får i oss främmande ämnen, kemikalier, tungmetaller, bakterier mm så aktiveras immunförsvaret och försöker ta hand om problemet. Är hoten för många får immunförsvaret jobba på övertid, eller om vi försöker ”hjälpa till” (med tex olika läkemedel) kan det istället leda till att vi stör den naturliga intelligensens arbete och ger kroppen än mer att jobba med. Alvedon är inte lösningen vid feber, laxermedel är inte lösningen vid förstoppning, fina krämer är inte lösningen vid hudproblem. Visst kan de ta bort symtomen men på bekostnad av immunförsvaret samt problemet kvarstår och dyker upp på ett eller annat sätt igen.

Detta sätt att relatera till sina symtom kan leda till att man bryter ned sitt immunförsvar istället för att stärka det och därmed lättare/oftare blir sjuk, utveckla allergier och ett överaktivt immunförsvar som inte längre kan skilja på främmande ämnen och egna celler. Detta kan i sin tur leda till att kroppen attackerar egen vävnad (autoimmuna sjukdomar), vilket inte görs utan anledning! Kroppen gör alltid det bästa den kan, under de förutsättningar vi ger den.

Så hur kan vi stärka vårt immunförsvar?

Här i Australien är det just nu vinter och det innebär sjuksäsong, det hostas och snoras överallt omkring oss. Många är nojiga och tvättar händerna konstant med antibakteriell handtvål men jag är varken nervös eller orolig att vi ska bli smittade, vår hälsosamma livsstil medför att vi väldigt sällan blir sjuka och när det händer jobbar immunförsvaret effektivt och det går snabbt över. Det är oftast inte tillfälliga bakterier eller virus som är vår fiende, utan sanningen är att vi måste göra allt vi kan för att undvika de många typer av gifter som finns runtomkring oss och som bryter ned vårt immunförsvar. Det kan kännas extremt men vi lever i ett extremt samhälle med mycket som potentiellt är nedbrytande för oss. Då tänker många, lite skit klarar väl kroppen av? Absolut visst gör den det, men hur ofta handlar det om lite skit..?

Det är föroreningar (klor, fluor, tungmetaller, läkemedelsrester) i vattnet, i luften, besprutningar och tillsatser i maten, genetiskt modifierade råvaror, vi äter kött från sjuka djur, hygien o skönhetsprodukter innehåller en mängd starka kemikalier som tas upp i vårt blod, fyllningar i tänder som läcker tungmetaller i kroppen, parfymer, ljus med farliga gaser, giftiga material och mögel i byggnader, kemikalier i våra möbler och kläder, glyfosat och tungmetaller i vaccin, överanvändning av antibiotika och läkemedel, olika parasiter, virus och bakterier samt daglig stress etc etc. Känns detta som att vi utsätts för lite skit som kroppen borde klara att ta hand om…? Nu kanske du får panik och hellre scrollar vidare, men att blunda för detta stärker inte ditt immunförsvar!! Ibland är sanningen brutal och vi får helt enkelt bita i det sura äpplet om vår hälsa är viktig för oss!

En vanlig fråga är hur barn som levt så kort tid utvecklar sjukdomar när de knappt hunnit utsättas för vår moderna livsstil..? Bebisar föds numera med över 200 kemikalier i sitt blod..! De hinner alltså inte ens komma ut innan kroppen är nedsatt och har att jobba med!! Varken deras immunförsvar eller reningssystem är utvecklat vilket gör dem mycket känsligare än vuxna. Jag har tidigare skrivit en serie ”Börjar barnets hälsa innan födsel?” läs del 1, del 2 och del 3 här för mer information.

Konkreta tips för att hjälpa vårt immunförsvar:

Alla har vi olika styrkor och svagheter både vad gäller personlighet liksom immunförsvar. En kropp kan svara bra på något som inte alls funkar för en annan, men det finns gemensamma nämnare. Det finns inga genvägar till att stärka sitt immunförsvar, oftast handlar det inte om superfiffiga specialknep och superfoods utan istället att vi måste se till att fylla grundprinciperna för hälsa. Visst finns det råvaror, örter och mängder av naturliga immunförsvarsboostande saker att inta, men fokuset i detta inlägg är ett helhetsperspektiv på vår livsstil.

– En frisk mage: Majoriteten av vårt immunförsvar finns i magen och obalanser i tarmfloran och läckande tarm slår immunförsvaret ur balans. Hur vi mår i magen har ett direkt samband hur vi mår mentalt! Det viktigaste vi kan göra för att stärka vårt immunförsvar är att stärka maghälsan! Det går att göra på många olika sätt och alla tips jag tar upp nedan har en inverkan på maghälsan. Stora delar är att undvika det som skapar obalans/belastar/inflammerar (besprutningar, vete, socker, raps, solrosolja, halvfabrikat, tillsatser, kemikalier etc). Fylla på med mycket grönsaker (prebiotika och fibrer, fermenterad mat (probiotika), polyfenoler (plantämnen som inte alltid kan brytas ned och tas upp av matsmältningsystemet utan blir mat för tarmbakterier tex mandlar, blåbär, lök, broccoli) benbuljong och kokosolja innehåller välgörande näring för mage och tarm. (Bröstmjölk för de små!). Läs tidigare inlägg om maghälsa här; del 1, del 2, del 3.

– En välfungerande lever: Levern är ett av våra största och hårdast arbetande organ och har en stor inverkan på vårt immunförsvar. Det är ett organ med många uppgifter och den viktigaste är att identifiera farliga ämnen och göra om dem till ofarliga samt göra sig av med dem. Nedanstående tips har en stor inverkan på även levern och vill man hjälpa den extra kan man göra tarmrensning/lavemang.

– Sömn: Det är under sömnen kroppen reparerar sig och tar hand om allt skräp, hur ska den kunna göra det om den inte får tillräckligt med sömn? Även om du har svårt för att sova, lägg dig och vila med slutna ögon och ha tilliten till att sömnen så småningom kommer samt kropp och sinne får den återhämtning den behöver genom denna vila. Har vi många olika källor för kemikalier runtomkring oss så kan inte kroppen göra sitt jobb utan störs av dessa ämnen, vad är materialen i ditt sovrum? Säng, madrass, lakan, pyjamas, gardiner etc. Vi spenderar (förhoppningsvis) många timmar sovandes i sängen så det är viktigt med en hälsofrämjande miljö!

– Kost: Hur kan vi kräva att vår kropp ska ta hand om industriframställd fejkmat som den inte känner igen? Tillsatser, bekämpningsmedel, genetiskt modifierad, hormoner, antibiotika etc… Ren mat som odlats ekologiskt och kött från friska djur, det vill kroppens celler ha och det stärker immunförsvaret istället för att bryta ned det. Likaså har många oss näringsbrister vilket skapar obalans i kroppen och ett immunförsvar som får jobba i uppförsbacke. Färgstarka varierande grönsaker, frukt, naturliga fettet som oliv, avokado, nötter, frön, kokos, animaliska produkter. Naturligt salt är otroligt viktigt för alla kroppens celler och vårt immunförsvar, var inte rädda för berg-havssalt men undvik definitivt bordssalt!

– Rörelse: Fysisk aktivitet stärker vårt immunförsvar, det behöver absolut inte innebära att du måste gå på gym. Rörelse som stärker muskler, hjärta och lungor i den form som får dig att må bra.

– Vatten: Rent vatten fritt från fluor, klor, tungmetaller, läkemedelsrester, bekämpningsmedelsrester etc stärker immunförsvaret istället för att belasta det.

– Hemmiljö: Ohälsosam luft inomhus är vanligt då standardprodukter släpper ifrån sig dofter (VOC: Volitile Organic Compounds) som skapar en låggradig kemikaliebelastning på kroppen. Försök att använda så naturliga produkter som möjligt! Personligen använder jag eteriska oljor för att skapa ett mer hälsovänligt hem samt stötta immunförsvaret. Ett enkelt men ofta förbisett tips för bättre luft är låta fönster vara öppna eller regelbundet vädra ur. Material, färg, klister, möbler, städprodukter, mögel finns omkring oss och aktiverar vårt immunförsvar. Formaldehyd är ett vanligt ämne i vårt hem som tex triggar astma samt kan vara cancerframkallande. Likaså strålning från tekniska prylar, och mikrovågsugn är praktiskt men tveksamt varken bra för vår hälsa eller näringen i maten. Plaster finns överallt omkring oss och avger farliga ämnen (tex falater).

– Stress: Att veta vad som stressar en och att ha verktyg för att hantera dessa stressor är superviktigt. När kroppen befinner sig i ett stressat tillstånd (tex känslan av att alltid ha bråttom och att tiden inte räcker till) så är vi i ett nedbrytande tillstånd. Tid för mental återhämtning samt distans till dessa mönster måste prioriteras för att kroppen ska kunna befinna sig i ett avslappnat tillstånd och därmed ett avslappnat immunförsvar.

– Naturen: Alla har vi känt hur vi påverkas av naturen och solen, när vi är i skogen, vid havet eller bara ligger i gräset. Kontakten med naturen stärker både kropp och själ!

Det kan kännas överväldigande och så gott som omöjligt att stärka sitt immunförsvar när det finns så mycket hinder i vägen i vår vardag. Men misströsta inte! Varje litet steg i rätt riktning minskar belastningen på kroppens immunförsvar! Börja med en del i taget och så länge du inte har stora hälsobekymmer så behöver du inte göra alla förändringar på samma gång. Börja med ett område i taget för att sakta men säkert skapa förutsättningar för dig och din familj att ha ett starkt immunförsvar som klarar att ta hand om samhällets utmaningar!

Om du vill stärka ditt immunförsvar men vet inte vart du ska börja eller önskar hjälp på vägen, är du varmt välkommen att boka in ett gratis Hälsocoachsamtal med mig för att diskutera vidare. Ett annat alternativ för att komma igång med bättre livsstilsvanor är att hoppa på Hälsotuggs 4-veckors livsstilsutmaning som du kan läsa mer om här.

/ Kristin

2 Responses to “Hur starkt är ditt immunförsvar?

  • Fascinerande hur mycket våra kroppar tål när du radar upp det på det här viset! Det gör att jag vill göra mer för min kropp, som tack för allt den gör för mig!

    • Ja visst är det fantastiskt när vi tänker på det och inser allt den gör för oss! Min förhoppning är just att få läsaren att alltid ha sin kropp och hälsas bästa i åtanke när vi gör våra vardagliga val.

      Mvh Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.