Hypnobirthing – del 1

hypnobirthingHypnobirthing är ett sätt att se födsel på, som handlar om att hitta tillbaka till den naturliga födselprocess vi tappat längs vägen. En påminnelse om att föda barn är helt naturligt för oss kvinnor och ha tillit till våra fantastiska kroppar. Istället för att vara rädda och otrygga i våra tankar kring födsel, skapas en inställning av trygghet, tillit och positivitet. Alltså en helt annan bild än samhällets! Verktyg som används är mindfullness, visualiseringar, affirmationer, andning och partnerns stöd. Målet är att lita på sig själv och sin kropp, samt att vara den som tar besluten för att få en så positiv födsel som möjligt! Ett utmärkt verktyg för kvinnor som på ett naturligt sätt vill hantera omständigheterna kring sin graviditet, förlossning och födelsen av sina barn. Som med allt, är man förberedd och påläst optimerar man oddsen för ett bra resultat, även om allt kan hända så har man verktyg för de olika situationerna.

Konceptet hypnobirthing är inte nytt, utan mer en kombination av olika tekniker och filosofier som har existerat många många år. Kvinnor har i alla tider fött barn utan onaturliga hjälpmedel som smärtstillande, epidural, syntetiskt östrogen etc. med stöd av andra kvinnor. Hypnobirthing kombinerar gamla kunskaper med moderna teorier. ”Hypno” (från hypnos) handlar om att vara rätt inställd mentalt och släppa på rädslor för att känna sig lugn och trygg, och att det är vi som sitter i förarsätet snarare än i passagerarsätet.

Det vi gick igenom första kursdagen var bland annat:
– Introduktion till hypnobirthing och betydelsen av ett positivt mindset.
– Olika typer av rädslor och hur de påverkar förlossningen. Många förknippar ofta förlossningen med smärta och rädsla. Det gör att de direkt börjar sända ut stresshormoner som gör det svårt att få livmodern att slappna av. Om du istället lyckas slappna av börjar kroppen sända ut endorfiner som är ett naturligt smärtstillande medel.
– Vilken roll barnmorskor och läkare har samt vikten av att samarbeta med dem du litar på.
– Val och rättigheter under graviditet och förlossning
– Fysiologin bakom att föda barn.
– Våra hormoner är våra vänner – speciellt under förlossning! Om vi låter kroppen arbeta naturligt med våra hormoner som verkar avslappnande, lugnande, stärkande, smärtstillande etc så går processen betydligt smidigare än om vi ”tar hjälp” av syntetiska hormoner som förvirrar kroppen och sätter hormonerna ur balans. De endorfiner som frigörs vid födseln, är 200 gånger starkare än morfin..!
– Betydelsen av miljön vi föder vi (tänk dig djur som instinktivt väljer en lugn, trygg plats där de är ostörda).
– Sambandet mellan mind-body och hur vi kan omprogrammera vårt undermedvetna med hjälp av guidade meditationer och affirmationer.
– Avslappningstips t.ex att vi håller mycket spänningar i våra käkar så kan vi slappna av i käken, slappnar vi av i resten av kroppen.
– Kost och näring! Det är näringen mamman äter som är byggstenar för bebisen, så kvalitet är otroligt viktigt! Läs mer på bilden nedan.
– Betydelsen av fysisk aktivitet!
– Andningen – nyckeln till vår avslappning.
– Tekniker och hjälpmedel vid födsel (musik, dofter, bilder, massage, vatten, rörelse och betydelsen av att lyssna inåt på den egna kroppens behov i stunden).

Hypnobirthing har statisktiskt visat sig eliminera, eller drastiskt minska behovet av medicinsk smärtlindring samt risken för komplikationer. Denna kunskap och trygghet ger en lugn födsel och därmed ett lugnt barn.

Bra kostråd från kursen!
hypnodiet

Läs mer här om hypnobirthing i Sverige.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.