Hypnobirthing – del 2

hypnobirthHypnobirtingkursens andra och sista del var lika givande och intressant som den första!

Det som stack ut mest var bland annat hur vi påverkas av interventioner och vad de ofta kan leda till, information som inte alltid delas ut. Det som inte framgår när man tackar ja till t.ex en igångsättning är att det ofta innebär fler interventioner (epidural, syntetiskt hormon, antibiotika, kejsarsnitt..). Sätter vi kroppen i ett tillstånd den inte är redo för har det konsekvenser och med mer information kan vi lättare fatta mer informerade och medvetna beslut. Kroppens mål är att alltid befinna sig i homeostasis (i inre balans trots yttre omgivning, t.ex konstant läge av 37 grader kroppstemp oavsett yttre temp), rubbar vi den med olika typer av interventioner hamnar kroppen i obalans och den kan inte längre fungera optimalt och i detta fall kanske inte förlösa barnet på ett naturligt sätt. Självklart förstår jag att interventioner kan vara absolut nödvändigt, men det viktiga att veta är att oftast är det inte absolut nödvändigt och det finns alternativ! När det gäller t.ex igångsättningar gick vi igenom olika medicinska alternativ samt naturliga tekniker.
Interventions

Vi gick även igenom en hjälpsam teknik för att lättare ställa frågor och kunna fatta bästa möjliga beslut:
B        Benefits... Vilka är fördelarna för bebis och mamma?
R        Risks.….. Vilka är riskerna för bebis och mamma?
A        Alternatives… Finns det alternativ, i så fall vilka?
I         Instincts…….Vad säger min instinkt (baserad på kunskap och tillit, inte rädsla)?
N        Nothing.….. Vad händer om vi inte gör något? Är det en möjlighet att vänta?

Likaså preferenser inför födseln, vad är viktigast för oss? Hur kan vi kommunicera det i förväg i förlossningsbrev för att minimera frågor/diskussioner under förlossning? Vad önskar vi kring undersökningar/kontroller/monitor? Hur tänker vi om moderkakan och sen avnavling? Vitamin K? Vid akut kejsarsnitt? (t.ex att bebisen svabbas med mammans bakterier från vaginan för att få liknande bakterier som vid vaginal födsel och omedelbar hud mot hud kontakt efter snittet). Ju mer öppen kommunikation du och din partner har angående de olika situationerna desto bättre. I hypnobirthing involveras partnern väldigt mycket då de är både stödet och rösten för mamman när hon fokuserar på födseln.

Ett annat spännande ämne var bröstmjölk och visst vet vi att det är naturens superfood, men visste ni att mjölkens innehåll ändras under dagen? Olika näringsämnen och hormoner anpassas till dygnet och bebisens behov. Under kvällen tex finns mycket tryptofan som gör bebis avslappnad och redo för sömn. Om bebis börjar bli sjuk bildas antikroppar i modersmjölken för att stötta bebis.

Vi gick igenom olika stadier av förlossning, olika positioner att föda i, bebisens olika positioner, hur viktig tiden efter födseln är med hud mot hud med mera! Födselvideorna var helt otroliga och långt ifrån det man vanligen ser av förlossning/födsel!

Detta är så fascinerande och viktiga ämnen! Om alla spenderade lika mycket tid på att informera sig om de många val man har och alternativ som finns, som på att förbereda barnrum och att shoppa så hade det varit fantastiskt!=)=)

Här är för övrigt ett väldigt intressant Ted-Talk om samhällets syn på förlossning.

birthing positions

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.