Inspiration – inspirerar du folk i din omgivning?

I helgen var jag och min sambo i Polen för ett bröllop. Då passade vi även på att träffa ett annat par som är goda vänner till oss. Gissa om jag blev förvånad när de berättade att de har gått över till en glutenfri och laktosfri diet sedan de hälsade på oss i Stockholm i maj! Och det bästa av allt var att fördelarna redan hade märkts av. Inte bara i form utav ökad energi utan mannen hade även märkt att hans små vita blåsor i munnen (afte) hade försvunnit tillsammans med allt gluten, och även kommit tillbaka när han vid något enstaka tillfälle hade fuskat med en pizza… Svenska läkare är inte på det klara med varför man får afte, men det finns många teorier. Däribland att det är en autoimmun reaktion, d.v.s. att immunförsvaret är försvagat och angriper kroppens egen vävnad. Ungefär på samma sätt som när man blir allergisk mot olika födoämnen. Gluten har ofta ett finger med i spelet, framför allt i magrelaterade problem men även i andra mer otippade problem eftersom gluten försämrar immunförsvaret. Läs mer om det här. Vad härligt det är när man kan inspirera andra människor till en hälsosammare livsstil!

Det behöver såklart inte handla om så stora livsstilsförändringar som att utesluta gluten och mjölkprodukter ur ens liv, utan varje mindre steg i rätt riktning är positivt och bör uppmuntras. Mindre saker som att äta mer grönt eller att gå i trappor istället för att ta hissen bidrar ju också i det långa loppet till ett hälsosammare liv och det är väl fantastiskt om man kan inspirera någon i sin omgivning till det.

Det bästa och mest effektiva sättet är att leda genom exempel, d.v.s. att visa andra hur man själv lever och hur bra man mår utav det. När man sedan får nyfikna frågor gäller det att lägga sig på en lagom nivå så att man sprider inspiration och inte bombaderar personerna med tung fakta. Jag tror också att det är viktigt att fokusera på det positiva, d.v.s. hälsovinsterna, snarare än att mala på om vad som är negativt med exempelvis gluten. Det bästa när det gäller kostråd tycker jag är att uppmuntra folk till att göra sin egen research för att komma fram till vad som är bra och mindre bra för sin kropp och inte lita blint på vad någon annan säger. Det var precis så det gick till med våra polska vänner.

På samma sätt försöker vi med vår blogg inspirera er läsare och sprida vårt budskap. Vi är även tacksamma för alla tips och inspiration vi får tillbaka från er! Alla behöver lite inspiration och uppmuntran då och då.

Har ni lyckats inspirera någon i er närhet till förändring?

inspiration

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.