Kaffebomb!

KaffebombVad är egentligen en kaffebomb/fettkaffe/Bulletproof? (kärt barn har många namn)

Du kanske har hört om ”trenden” att tillsätta fett i sitt kaffe, eller du kanske redan har provat? De två vanligaste reaktionerna är att antingen blir folk avskräckta av idén och tycker det låter äckligt, eller så blir de nyfikna och tycker det låter intressant och vill testa! Smör och kokosolja i kaffet är så gott! Jag har aldrig varit en kaffedrickare men efter att smakat på denna kaffebomb så har jag nu fattat tycke för denna dryck! Egentligen är inte smör i kaffet så konstigt om man tänker på vartifrån det kommer och hur många som vanligtvis dricker sitt kaffe med mjölk.

Så varför ska man tillsätta smör/fett i kaffet och hur började det?

Det började med Bulletproof Coffee där grundaren Dave Aspley efterforskade och experimenterade med sin egen hälsa och därigenom skapade Bulletproof kaffet samt Bulletproof kosten. Enligt honom så ger smörkaffet energin och kicken som en vanlig kaffe men utan eftermiddagskraschen. Den höga fetthalten saktar ner tiden det tar för vår kropp att metabolisera och ta hand om koffeinet i kaffet, vilket innebär ökad energi, minskad trötthet och en mildare effekt på magen och kropp.

För att göra riktigt Bulletproof Coffee behöver du deras bönor (odlade på hög höjd och med högsta renlighet, smör och MCT-olja). MCT olja är en fettsyra som finns i kokosolja men inte i samma styrka. Så vill man testa en kaffe på eget vis kan man använda ekobönor, smör och kokosolja.  Att välja ekologiskt kaffe är av största betydelse då det är en av de mest besprutade plantorna på jorden, plus att tillverkningsprocessen leder till kemikalier och mögel.

Kaffe har både positiva effekter och negativa och individer som vi är påverkas vi alla olika, om du ”måste” ha kaffe för att vakna upp på morgonen eller få igång magen kanske det är en bra idé att bryta den onda cykeln och titta på livsstil och vanor och hitta långsiktiga lösningar på annat håll. Koffein påverkar kroppens stressrespons genom att frigöra kortisol som är kroppens stresshormon och detta i sig irriterar tarmväggen, likväl som det påverkar sömnen. Vet du med dig om att din kropp är under stress kan det vara en idé att skippa kaffet ett tag för att hjälpa kroppen. Likaså är kaffe försurande och har ett lågt pH-värde, är man för sur i kroppen leder det till en miljö som sjukdomar trivs i. Väljer man att dricka kaffe är det viktigt att man kommer ihåg att det är vätskedrivande så dricker man en kopp kaffe ska man dricka två koppar vatten!

För en kopp fettkaffe tillsätt 1 msk smör och 1 msk kokosolja, blanda med mixer och du får en härlig ”latte”konsistens med en underbar smak!

Här kommer två varianter som är favoriter i Hälsotuggköket.

Bulletlatte (1 kopp)

 • 1 kopp kaffe
 • 1 msk smör
 • 1 msk kokosolja
 • ½ – 1 dl mandelmjölk (gärna hemmagjord och utan konstiga tillsatser – instruktion finns här)
 • 1 krm vaniljextrakt

Mixa i mixer eller skumma i mjölkskummare till lattekonsistens.

 

Hannas kaffebomb (1 kopp)

 • 1 kopp kaffe
 • 1 msk smör
 • 1 tsk kokosolja
 • 1 tsk kakaosmör
 • 1 tsk kakao/carobpulver
 • 1 tsk nötsmör

Mixa allt i en mixer och servera.

Kaffebomb

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.