Kallbryggt kaffe

Har ni hört talas om kallbryggt kaffe? Det har börjat bli populärt nu som ett hälsosammare alternativ till det traditionella kaffet.

Kaffebönan innehåller många bra näringsämnen och antioxidanter som har hälsofördelar om den odlas och hanteras på rätt sätt. Kallbryggt kaffe är perfekt för varma sommardagar men funkar lika bra året om och man kan också värma upp kaffet i efterhand om man gärna vill ha varmt kaffe. Hur som helst var vi såklart sugna på att testa själva!

Genom en kall bryggprocess utsätts alltså inte kaffebönan för värme och man kan då få fram helt andra smaker. Det blir automatiskt en en lägre syrehalt och även lägre halt av koffein, bittra oljor och fettsyror. Istället framhävs andra smaker och man får ett lite sötare kaffe.

Många som inte gillar kaffe har ofta svårt för just den höga syrehalten i varmbryggt kaffe och det här kan då vara ett bra alternativ. Tänk dock på att välja en ekologisk kvalitetsböna!

Så hur gör man då? Det är en väldigt enkel process som inte kräver några speciella verktyg eller dyra apparater. Dock kräver det lite tid, som med det mesta som görs på naturlig väg. Men med lite planering är det inget problem, då kaffet brygger sig självt!

Blanda malet kaffe med kallt vatten enligt vanlig dosering i en glasburk med lock.

Skaka om och låt stå i kylen i ca 12 timmar. Det är bra att skaka om ett par gånger emellanåt så att det blandar sig bra.

Kaffe

Filtrera sedan kaffet genom ett kaffefilter och vips har ni kallbryggt kaffe!

kaffe

Kan det bli enklare!?!

Som med alla råvaror är det mest näringsämnen kvar när det är färskt, så vi valde att frysa in kaffet. Vi tog muffinsformar och fick då lagom stora ”kaffepods” som vi sedan gjorde kalla kaffedrinkar av. Såå gott!!!

4 Responses to “Kallbryggt kaffe

  • Åh, vilken bra idé!!! Ska jag göra och ta med till jobbet för där smakar ju kaffet skit, rent ut sagt

    • Ja visst är det ett smidigt sätt att ta med sig kaffet till jobbet! Tyvärr har ju inte alla arbetsplatser ekologiskt kaffe, vilket är konstigt med tanke på hur besprutade de flesta kaffeodlingar är. Och även om det är ekologiskt odlat så behöver det inte vara kvalitetsbönor för det. Så det bästa är att brygga eget, så vet man vad man stoppar i sig! Hoppas det smakar Anni!

  • Jag gillar faktiskt kallbryggt bättre än varmt! Kanske för att jag gillar mindre syrligt och mer sött och svargt kaffe?

    • Härligt, ja visst kan det vara så! Det viktigaste är att kaffet är ekologiskt och att vi njuter av drycken och inte endast dricker för att få en energikick!

      Mvh Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.