Kan feber vara bra?

feberVintertider innebär ofta fler förkylningar och kanske feber. När man känner de ankommande symptomen blir man lätt frustrerad och undrar varför man råkar ut för detta just nu, när man absolut inte ”har tid”. Så tänkte i alla fall jag förr, innan jag förstod vad sjukdomar är, orsaker till dem och innebörden av ett starkt immunförsvar och maghälsa. Nu däremot händer det så sällan och när det inträffar blir jag glad att kroppen kvickt attackerar fiender och gör sig av med dem, snarare än att låta dem vara kvar i kroppen och konstant återkomma!

Feber i sig är ingen sjukdom, utan ett uttryck för att immunförsvaret jobbar, en kroppslig läkningsfunktion. Det är en av kroppens försvarsmekanismer mot infektion. Kämpa inte emot febern, den har ett viktigt syfte! Kämpar du emot den, kämpar du samtidigt mot din egna kropp.

Feber förkortar en sjukdom, stärker de goda bakterierna och gör en infektion mindre smittsam. Detta är värt att tänka på när man mår dåligt och helst av allt bara vill att det ska försvinna så snabbt som möjligt och då vänder sig till mediciner och febernedsättande! Undvik mediciner och tillskott, även om de kan tyckas ge omedelbar lindring så stoppas kroppens läkningsprocess och roten till problemet (infektionen) har inte lösts vilket innebär att den finns kvar i kroppen och kommer återkomma i starkare kraft.

En tarmsköljning/enema/lavemang kan vara till hjälp då den omedelbart hjälper till att avgifta kroppen. En tarmsköljning är något många blir skeptiska till och något som känns väldigt generande och obekvämt att prata om. Proceduren innebär att man för in vätska i ändtarmen för att avgifta kroppen och är en av de äldsta medicinska behandlingar som fortfarande används (tex vid Gerson Institute vid bland annat cancerbehandling).  Läs mer här och här.

Som alltid måste vi lyssna på vår kropp, den gör alltid det bästa den kan och vill oss alltid väl. När du är varm är det kroppens sätt att kyla ned dig, så ta av plagg så kroppsvärme kan upplösas i luften, likaså fryser du så ta på dig kläder tills du blir så bekväm som möjligt. Det viktigaste är att vila och upprätthålla vätskenivån! Förlorar du för mycket vatten av riktigt hög feber stänger kroppen av förmågan att svettas, vilket gör hela situationen mycket värre, så viktigast av allt – drick vatten!!! Se till att du får mycket frisk luft, men inte i drag och när det gäller att äta vid feber så lyssna på kroppen, är du hungrig ät, annars skippa maten. Det finns naturlig feberlindring och willow bark te är ansedd vara ”naturens feber medicin”, då barken är rik på salicylates som fungerar lite som aspirin. (Farmacist Desk Reference Encyclopedia of Whole Food Medicine by Don Tolman, 2013). 

Så får du plötsligt feber – undvik att dämpa symptomen med mediciner och inse att kroppen har förmågan att läka sig själv med ditt stöd, så vila och drick mycket vatten!

Ta hand om dig!=)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.