Hälsoutvärdering av kinesisk doktor

Traditionell kinesisk medicin innebär att kroppens hälsa bedöms utifrån pulsen och tungan. De lyssnar till hur pulsen slår och kan få reda på otroligt mycket endast av pulsen. Likaså tungan kollas på mönster, färg och liknande – väldigt fascinerande!

Ett besök hos kinesisk läkare var något jag absolut ville göra under min tid här. Jag har varit hos akupunktörer i Australien utbildade i traditionellt kinesisk medicin, så jag har definitivt en inblick i filosofin. Eftersom de endast talar kinesiska så fick jag ta med min vän Nancy som översättare. Ett doktorbesök kostade ca 100 kr och jag fick en ordentlig utvärdering av min hälsostatus, många likheter med vad min akupunktör tidigare sagt.

Utvärderingen av min hälsa:
– Magen är lite överarbetad, jag måste äta långsammare, tugga mer och inte äta mig för mätt ( något jag är väldigt medveten om, men har svårt att inte göra..!)

– Andningssystemet är lite nedsatt efter alla luftföroreningar (jag har känt en klump i halsen och tryck i bröstet och har medvetet inte gjort mycket ansträngande utomhus, endast promenader). Som sagt ligger nivån av luftföroreningar strax under 100 här en bra dag, medan hemma i Sverige är snittet runt 20-30 skulle jag tro.

– Levern är lite stagnerad på chi (livskraft), pga av känslomässig stress så energi fastnar i levern vilket gör att jag lätt tar slut på energi snabbt. Detta kände han av på pulsen samt såg på tungan av gropar längs sidorna.

– Njurarna är exemplariska

– Min kropp är ”kallblodig”, jag får lätt kalla händer och fötter och min yin är svagare än min yang (balansen i kroppen som är grunden i kinesisk medicin). För mig är det då viktigt att äta lagad mat, inte kallare än rumstemperatur och inte för mycket rå mat.

Summan av kardemumman är att jag är i bra hälsostatus, har självklart bitar att jobba med, som främst är känslomässig stress så kvalitetssömn, yoga och Qi gong är doktorns instruktioner och inga mediciner (örter i detta fallet var inte nödvändiga). Intressant att han inte försökte fixa mig med någon form av medicin, tankesättet skiljer sig otroligt från västerländsk synsätt.

Kulturen förändras även här och det finns 2 val när det gäller läkarbesök; traditionella läkare som endast jobbar med kroppens förmåga att läka sig själv, samt med örter som medicin och sedan den andra typen av mer västerländska synsättet som diagnostiserar och behandlar med onaturliga mediciner som ger snabba resultat men med sidoeffekter. Jag har pratat med flera kineser om deras syn på hälsovård och sjukvård och den äldre generationen väljer den traditionella vägen, medan de yngre generationerna vill ha snabba lösningar som ger resultat direkt (örter som medicin tar längre tid innan de har en påverkan på kroppen, men är utan sidoeffekter).

Kulturer och tankar kring hälsa är otroligt fascinerande!

IMG_0210.JPG

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.