Är kolhydrater bra eller dåliga?

Kolhydrater

 

 

 

 

 

 

 

I rätt form, d.v.s. i form av grönsaker är de absolut bra och viktiga för optimal hälsa! Kolhydrater är ett omtvistat ämne i dagens samhälle, livsmedelsverket fortsätter att hävda att vi behöver äta mer av dem medan alltfler inser fördelarna med att minska ner på dem. Så vad är egentligen kolhydrater för något? Jo begreppet kan delas in i tre grupper: fiber, stärkelse, och socker.

FIBER är den bästa formen av kolhydrater för det bryts inte ner av kroppen till socker (och brukar därför inte räknas som kolhydrater på innehållsförpackningarna). Det passerar direkt genom tarmen och ger istället mättnadskänsla och underlättar för tarmverksamheten genom att binda vätska vilket minskar risken för förstoppning. Bästa källan till fiber är grönsaker (speciellt gröna bladgrönsaker), frukt, bär och frön.

STÄRKELSE är den luriga gruppen av kolhydrater, för man tänker oftast inte på att det faktiskt bryts ner till socker i kroppen. Exempel på stärkelserik mat är baljväxter, bröd, pasta och andra produkter baserade på spannmål och dessa bör uteslutas helt eftersom de dessutom skapar inflammation i kroppen. Ris, potatis och gryn innehåller också mycket stärkelse och kan vara bra att minska ner på. Även rotfrukter innehåller stärkelse men de innehåller också mycket vitaminer och mineraler. Värt att tänka på är dock att stärkelsen bryts ner i mindre bitar och blir ”snabba kolhydrater” ju mer den tillagas eller kokas. Så man kan därför med fördel äta sina morötter råa snarare än att koka dem.

SOCKER är såklart den farligaste gruppen och också den som brukar vara svårast att undvika, då det finns både naturligt i mat men även ofta tillsatt i varor man köper i affären. Det finns olika typer av socker, som vi kommer redogöra för senare, men förutom det vanliga ”bordssockret” finns det även socker i honung, frukt och mjölk. Det tillsatta sockret är dock det mest farliga och finns i nästan alla producerade varor i mataffären.

Det som händer i kroppen när vi äter stärkelserik mat är att det bryts ner till glukos (socker) vilket kan omvandlas till energi, men om kroppen inte behöver energi just då kommer det lagras i cellerna istället. I vårt moderna samhälle lider vi sällan av brist på energi, utan lagrar tvärtom ofta alldeles för mycket glukos i cellerna. Kroppen är inte gjord för att ha socker lagrat i cellerna hela tiden utan detta orsakar ofta sjukdomar som t.ex. diabetes men också övervikt. Socker är tyvärr näringsrik föda för tumörer och andra elaka sjukdomar och baciller och bör därför hållas på minimal nivå.

Sammanfattningsvis kan man säga att rätt form av kolhydrater är bra, d.v.s. när det kommer från grönsaker men övriga kolhydrater bör hållas på en låg nivå. Alla är vi olika och det är upp till varje individ att anpassa sitt intag av kolhydrater till vad man mår bäst av och vad man har för mål. Vill man gå ner i vikt räcker grönsaker som intag av kolhydrater,  tränar man aktivt och förbrukar mycket energi kan man komplettera sin kost med t.ex. rotfrukter och ris.

Grundprincipen för att undvika de dolda fällorna är i vilket fall att försöka fokusera på ”hel mat”, d.v.s. sådant som kommer direkt från skogen, trädgårdslandet, busken eller trädet (helst ekologiskt) utan att passera genom en fabrik och hamna i en förpackning!

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.