Är kosttillskott nödvändiga?

I en perfekt värld behövs inga kosttillskott men i den värld de flesta av oss lever i är svaret ofta ”ja”. För ca 100 år sedan var all mat naturligt ekologisk, innan besprutningar, kemikalier, tillsatser etc men vår moderna miljö är annorlunda. Ekologiskt är inte längre en naturlig självklarhet utan det är en process i sig som snarare är undantag än norm. Idag är dock 95% av alla kosttillskott gjorda av syntetiska vitaminer och mineraler som kroppen inte vet hur den ska ta hand om, detta kan leda till att kroppen istället dräneras på även andra näringsämnen. Det är viktigt att man väljer så naturliga produkter som möjligt att supplementera med.

Anledningar till att kosttillskott kan vara att rekommendera är att vår moderna livsstil innebär:
– Minskad variation och kvalitet i vår jord och därmed minskad näringstäthet
– Minskat intag av varierad plantbaserad föda
– Ökad exponering av mat och miljögifter
– Överanvändning av antibiotika, p-piller och andra mediciner som skadar mage och lever
– Ökning av kronisk stress
– Minskning av sömnkvalitet och antal timmar
– Minskad kontakt med naturen och tid spenderad utomhus
– Ökad tid spenderad sittandes

Målet är att få så mycket näring som möjligt från kosten, människan är anpassad att ta upp näring från mat och maten innehåller många enzymer och ett mångsamarbete sker för att ta upp näringen. Vissa näringsämnen är dock svåra att få i sig tillräckligt av, tex Vitamin A, D, K2, järn, Omega 3, probiotika (magens goda bakterier) o.s.v. och kan därför behöva kompletteras med i form av kosttillskott. Exempelvis finns vitamin A i större mängd endast i organkött och fiskleverolja och majoriteten av befolkningen intar inte dessa regelbundet. För befolkning i länder i norra halvklotet är det tex att rekommendera att supplementera med D-vitamin under vinterhalvåret och att fylla på med goda bakterier för magen med en probiotika hjälper både immunförsvar och maghälsa.

”Om man behöver äta tillskott betyder det att din kosthållning inte fungerar”, är ett vanligt argument, men som sagt om vi levde i en perfekt värld där alla är villiga att äta den mest näringsrika maten (tex lever), vår inre och yttre miljö var ren och kronisk stress och utmattning inte existerar så håller vi med!!

I nästa inlägg om tillskott skriver vi om vad man ska tänka på när man väljer tillskott och hur man läser innehållsförteckningen!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.