Köttfärslimpa med lever

KöttfärslimpaOm du önskar äta mer organkött men har svårt för smaken eller konsistensen är det perfekt att smyga in det i en köttfärslimpa! Detta är en näringsboost för alla, men framförallt under och efter graviditet. Lever från gräsbetade djur är en riktig superfood och innehåller mycket järn i en form som är lätt för kroppen att ta upp. Järnbrist under och efter graviditet är ganska vanligt så det är än viktigare att fylla på med järnrik mat, särskilt eftersom vår bröstmjölk produceras från blodet! Järnrik kost hjälper även till att motverka trötthet och blödning efter förlossning. Utöver järn är lever även rik på vitaminer, omega3, DHA och spårmineraler.

Det smidiga med detta receptet är att det går lätt att göra två köttfärslimpor samtidigt och därmed spara en i kylen och en i frysen för framtida behov.

Ingredienser:
1kg Färs
500 gram Lever (går att beställa från Gröna Gårdar)
1 Ägg
1 stor Lök
1 Morot
5 dl Spenat hackad
2 dl Grönkål hackad
2 Selleristjälkar
2 Vitlöksklyftor
1 Broccoli
2 Msk Psylliumfrön
1 1/2 tsk Salt
1/2 tsk Peppar
Timjan
Dulseflingor (för extra mineral och jod-boost)

Metod:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Hacka/mixa grönsaker till små bitar.
3. Hacka/mixa levern till små bitar.
4. Blanda samman allt och forma två limpor som läggs på ugnsformar.
5. Låt bakas i ugnen i ca 1 timma.

4 Responses to “Köttfärslimpa med lever

 • Hej! Tack för en bra blogg!
  Livsmedelsverket i Sverige skriver att man inte ska äta lever under graviditet då det innehåller mycket vitamin A och är skadligt för barnet. Hur resonerar du kring det? Hälsn Kristina

  • Hej Kristina! Kul att du gillar bloggen! när det gäller Livsmedelsverket och deras rekommendationer så håller jag inte riktigt med.. De anser att en lågfettskost med mycket spannmål är bra medan jag anser det motsatta. Vad gäller lever och A-vitamin under graviditeten är det endast syntetiska former som är skadliga vad jag har förstått och man måste äta stora mängder (lever kanske inte är den råvaran man överäter=). Enligt Livsmedelsverket är det även okej att dricka coca cola under graviditeten, så som sagt så följer jag inte deras riktlinjer=)

   Mvh Kristin

   • Tack för ditt svar. Det är riktigt tråkigt att Livsmedelsverket inte håller sig uppdaterade, när många förlitar sig på de. Man får hitta sin egen linje och läsa på:)

    Mvh
    Kristina

    • Ja visst är det! Himla tråkigt när många hade kunnat må så mycket bättre om rekommendationerna varit annorlunda!Det är superviktigt att läsa på själv och inte blint lita på olika regelverk och experter.

     Mvh Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.