Längtar din kropp efter rörelse?

Stress, hårt arbetande och tankar som konstant snurrar i huvudet orsakar spänningar i kroppen som kan leda till symptom som kronisk smärta, stelhet eller förstoppning. Många försöker lindra dessa symtom med socker, kaffe alkohol eller liknande och detta hjälper tyvärr inte utan ökar snarare anspänningarna på kroppen. Att motionera är ett utmärkt sätt att lindra spänningar och stressa ned på. Utmaningen är att hitta former som man verkligen tycker om och passar en själv och ens livsstil. Tvingar du dig själv till motionsformer du avskyr kan detta verka i motsats och istället öka kroppens totala stressnivån, då den fysiska stressnivån kanske sänks men den psykiska stressen ökar.

Vilken typ av rörelseform passer dig bäst?

Tänk på vad du älskade att göra när du var barn. Var det dans, cyklande, leka i skogen? Det kanske låter fånigt, men dett är ett en bra plats att utgå ifrån när man letar efter träningsinspiration. Många letar efter extern inspiration från personer/kroppar man ser upp till eller rörelser man drömmer om at ten dag göra. Detta behöver inte vara fel, men intern inspiration kommer man mycket längre med, då det är som glöd som kommer innifrån. Glädjen över att göra något, snarare än ett måste för att en dag förhoppningsvis nå ett mål man tror kommer att göra en lyckligare. Men lycka kommer inifrån.

Lyssna till din kropp.

— Rörelse kan liknas vid mat. När man förstår hur olika typer av rörelse ger näring åt kroppen på olika sätt så kan man sätta ihop en meny av aktiviteter för att hålla sig i balans.

— Känner du dig ofokuserad  och känslig? Testa en mer intensiv motionsform som ger kroppen en känsla av stadga och kraftfullhet, tex kickboxning eller intervall löpning

— Känner du dig stel och spänd? Testa en mjukare form av träning för att öka rörlighet och lätthet, tex simning eller yoga.

Vilken är din personlighetstyp?

— Om du är en tyst person som gillar egentid, kanske ett hemmaträningsrum med trampolin, hantlar eller liknande kan vara en idé.

— Om du tycker om att tävla och vara i grupp kan lagsporter vara en rolig grej och det finns lika manga oseriösa varianter som seriösa (tex korpen).

— Passar gruppform men inte tävling, finns massor av gruppklasser i alla möjliga träningsformer.

När känner du dig mest energisk?

— Precis som visa tanker bättre på morgonen och andra på kvällarna, så har visa mer energy på morgonen och passar bättre för morgonträning, medan andra föredrar att träna senare under dagen. Det finns inget rätt och fel, det som är rätt för dig är rätt.

Tänk på bekvämlighet

— Leta efter ett gym/träningsplats nära ditt hem eller arbetsplats eller kanske satsa på bekvämligheten av en mobil tränare som kommer till dig. Det är viktigt att hitta en plats som känns bra och passar in i din livsstil och det du eftersöker. Det måste vara lätt att få in det i din vardag, annars blir det ingen regelbunden vana.

Och kom även ihåg att motionsformer kan vara de simplaste formerna av rörelse, gå i trappor, dansa till favoritmusiken hemma, leka med hunden/barnen i parken. Experimentera tills du hittar ditt njutbara sätt att få in mer regelbunden rörelse i ditt liv!

rörelserörelse

Behöver du tips eller har frågor finns vi här=)

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.