Styr Maghälsan din hälsa? – Del 2

MaghälsanKänner du dig låg på energi och tänker att det är bara så det är, en del av livet, åldrandet etc? Detta kan vara direktrelaterat till din mages hälsa och att bygga upp en hälsosam maghälsa kan vara svaret för att omvandla din hälsa.

I inlägg nummer två om maghälsan kommer jag dela med mig av:

Två viktiga delar av din mage som kräver din uppmärksamhet
– 7 ledtrådar som visar att din mage inte fungerar riktigt som den ska
– Vanliga misstag vi människor gör för att ignorera vad som pågår i vår kropp

Att bygga upp en stark maghälsa är en av de absolut viktigaste sakerna du kan göra för att skydda dig själv mot sjukdomar, virus, gifter och andra obalanser som det kan innebära att leva i vårt moderna samhälle. Forskning visar att maghälsan är kritisk när det gäller vår övergripande hälsa och att en ohälsosam mage bidrar till ett brett spektrum av sjukdomar som diabetes, övervikt, autoimmuna sjukdomar, depression, utmattning med flera.

Om du gör din maghälsa till en prioritet nu, skapar du ett framtida liv av välmående och ett långt liv. Innan vi går vidare med vad som orsakar magproblem är det viktigt att förstå att det är två viktiga aspekter till maghälsa:

1. Microbiomet (see del 1), kallades tidigare tarmfloran och är triljonerna av mikrober och bakteria som lever i magen för att hålla oss friska och din hälsa är därmed beroende av vad som pågår i din mage.

2. Tarmslemhinnan. Hela din mage- och tarmkanal är röret som går igenom kroppen. Allt du äter/dricker flyter genom detta rör för att brytas ned och tas upp som näring i kroppen. Tarmväggen är byggd av en otrolig viktig hinna som skyddar din kropp från att skadande substanser tar sig igenom väggen, till blodet och in i kroppen.

De goda bakterierna är soldaterna som skyddar tarmväggen från ämnen som vill ta sig in i kroppen. I ett hälsosamt system fungerar detta bra, men i en ohälsosam mage så kan ämnen som gluten pressa sig fram genom tarmväggen (göra hål) och in i blodomloppet. Termen för detta är ”läckande tarm”. När detta händer blir allergier, artros och andra sjukdomar ett rejält hot. Tyvärr är det idag väldigt vanligt med läckande tarm men de flesta vet inte om att det pågår.

7 ledtrådar som visar att din mage inte riktigt fungerar som den ska:

 1. Du har nyligen ätit antibiotika eller tidigare under flera tillfällen i ditt liv
 2. Du känner dig trött eller svullen efter en måltid
 3. Du har varit stressad under en längre tid
 4. Din kost består av mycket halvfabrikat eller mat gjord i laboratorie snarare än i naturen
 5. Du har redan allergier, autoimmun sjukdom eller liknande
 6. Du har IBS som varierar mellan förstoppning och diarre
 7. Din energi är låg och du förstår inte varför

Vanliga misstag vi gör för att ignorera vad som pågår i vår kropp:

 • Känner oss energilösa och tror att det är så det ska vara eller att det snart går över
 • Vet inte mycket om maghälsa och har sett på TV att det enda som krävs är en probiotika för att lösa magproblem som gaser och liknande
 • Tror att maghälsan är lite ”hokus pokus” eller en ”trend” och inte är så viktig för vår hälsa
 • Är rädda att något hemskt pågår i kroppen och vill inte veta av det, i rädsla över vad det kan vara så istället ignorerar vi tecknen
 • Har hjärndimma som är väldigt vanligt med mag- och tarmproblem
 • Är stressade och har varken tid eller ork att tänka på vår hälsa, samt har inte kontakt med vår egen kropp
 • Bryr oss inte om vår hälsa, det som är viktigt är att unna oss, ha roligt och leva för stunden

Alla dessa misstag är vanliga för oss alla. Vi får varningssignaler viskade till oss, men som tyvärr allra oftast ignoreras. Sedan blir de starkare och starkare tills kroppen skriker åt oss för att få oss att lyssna, (skrik som i gå in i väggen, diagnostiseras med sjukdom). Efter något hemskt inträffat och man inser att man kunde hanterat det hela annorlunda och lyssnat, samt tagit hand om sig själv bättre så är det vanligt att tänka – Hur kunde jag missa att detta var på gång? Varför berättade ingen det här för mig? Eller så vill man inte se sambanden alls och tänker främst på vilken otur man haft!

2015 är det perfekta året att anta utmaningen och satsa allt på att bygga upp din maghälsa! En maghälsa och ett immunförsvar så starkt att det håller dig frisk länge och väl! Vänta inte tills det värsta händer, ta hand om dig själv nu och undvik sjukdomare senare i livet. Att prioritera sin hälsa och ta hand om sig själv är en livslång process som aldrig tar slut!

Så ta hand om dig själv och din mage lite extra i helgen!=)

Nästa inlägg kommer att handla om allt du kan göra för att läka din mage och ta hand om den i vardagen.

3 Responses to “Styr Maghälsan din hälsa? – Del 2

 • Hej! Vilket bra inlägg!! Kul att du delar med dig och det är så himla lärorikt! Jag har själv problem med min mage när jag äter vissa produkter/råvaror. Har varit hos doktorn och undersökt mig för gluten, mjölk- och tarmsjukdomar men allt såg bra ut. Skulle ringa tillbaka om det blev värre. Men det går upp och ner vissa dagar. Funderar på om jag har ibs, och ska prova den fodmapappen. Svårt att veta vad man kan äta eller inte ibland. Har du provat den? Reagerar din mage starkt på vissa saker?
  Kramar, Maria

  • Hej Maria!

   Kul att du gillade inlägget! Ja maghälsan är ett otroligt stort och viktigt ämne, som många kan må bra av att lära sig mer om. Vad tråkigt att höra att du har problem med din mage, det är bra att du försöker förbättra den! Har du provat att utesluta gluten och mejeriprodukter? Ibs är en livsstilssjukdom som går att förbättra med bland annat ändrade kostvanor. Personligen har jag inte testat FodMap och har inte heller problem med magen eller vissa råvaror, men det finns ändå alltid rum för förbättring och maghälsa är något som verkligen intresserar mig. Som hälsocoach hjälper jag personer att ändra sina vanor och hitta lösningar för att förbättra sin hälsa, om det verkar intressant och du vill prata mer så erbjuder jag alltid ett första samtal gratis där vi diskuterar din hälsa, livsstil och eventuella mål. Låter det intressant så hör gärna av dig, annars skulle jag rekommendera att prova utesluta gluten och mejeriprodukter ett tag för att se om magen mår bättre, det är inte alltid testen ger helt korrekt svara, så prova dig fram och lyssna på din kropp. Lycka till=)

   Mvh,
   Kristin

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.