5 tips för minska kemikalier i hemmet

kemikalierEfter att ha börjat eliminera kemikalier från det vi äter och produkter vi använder direkt på huden är nästa steg att titta på de kemikalier vi har i vårt hem. Genomsnittshushållet innehåller fler än 500 kemikalier och den ökade kunskapen om dess negativa påverkan på vår hälsa gör att det är än viktigare att rensa huset på farliga gifter för vår egen och familjens hälsa.

Här är 5 enkla tips på hur du kan minska kemikalier i ditt hem:

  1. Ta tiden till att läsa och förstå innehållsförteckningar: Att läsa ingredienserna på hushållsprodukter kan kännas svårt när man inte förstår några av orden och inte heller kan uttalla dem. Jag känner likadant, det tar energi och tid att kolla upp ingredienserna, men enkla google sökningar kan man komma långt med och på så sätt lära känna namnen på de farligaste ämnena och dess påverkan på kroppen. Det allra smidigaste är om man har någon person man litar på som gjort efterforskningar redan och vet vilka produkter som är bra, så slipper man göra det själv=)
  2. Luras inte av marknadsföringstermer som “miljövänligt” och “naturligt”: Många hushållsprodukter använder termer som miljövänligt och naturligt på samma sätt som matprodukter använder dem, marknadsföringstermer som egentligen inte betyder något men som konsument är det lätt att tro att dessa är säkrare, men tyvärr betyder inte det att de inte innehåller gifter. Tyvärr är dessa marknadsföringstermer till för att öka försäljning och innebär inte att de är säkra.
  3. Gör ditt egna giftfria rengöringsmedel: Det bästa sättet att försäkra sig att produkterna är gjorda av bra grejer är antingen köpa produkter man litar på eller att göra egna! Det är både säkert och billigt, allt du behöver för all-rengöring är vatten, vit vinäger och bikarbonat.
  4. Använd eteriska oljor: Gillar du inte doften av vinäger? Lukten brukar försvinna när den torkar, men du kan också använda några droppar av din favorit av eteriska oljor, som lavendel, pepparmint eller eucalyptus i ditt egengjorda medel. De är inte bara antibakteriella utan kommer få hela huset att lukta gott. Kika under fliken eteriska oljor på bloggen för mer info. Mitt senaste rengöringsmedel gjordes på vatten, vit vinäger, bikarbonat och eteriska oljan thieves. Fungerar suveränt för att torka rent ytor! Dock hittar jag inget annat än sprayflaskor i plast så om någon har något tips så mottages det gärna!
  5. Håll luften ren: När du andas tar kroppen syret och släpper ut koldioxid, på samma sätt som växter under fotosyntesen tar upp koldioxid och släpper ut syre. Genom att ha växter i huset ökar du syrenivån och renar luften. Du kan också hålla luften ren genom att utesluta artificiella luftrenare och istället använda blommor, örter eller eteriska oljor i doftspridare! Läs mer om eteriska oljor och dess fördelar här.

    (Artikel från Food Matters)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.