Naturens reseapotek

Med oss på resan har vi ett litet reseapotek av naturens godsaker och favoriterna är de eteriska oljorna och självklart kokosolja. När vi reste för några år sedan bestod medicinväskan av antibakteriell handtvätt, immodium, Ipren och liknande, men inte nu inte! Nu är det naturligt hela vägen som gäller. När vissa produkter som duschkräm, probiotika mm tog slut efter halva resan så var det lyckligtvis att hälsotuggkompisen Hanna kom med påfyllning till Thailand för vårt bröllop.

Under veckorna av yogalärarutbildningen blev jag platsens hälsocoach, så vid problem eller frågor hjälpte jag gärna till samt lånade ut oljor och liknande. När folk vände sig till snabbfixande medicin med bieffekter erbjöd jag alternativ. På frukostbordet skickades vårt medtagna bergssalt runt till alla, istället för att det vanliga bordssaltet används. Vi fick mängder av frågor om diverse val vi gör eller vanor vi har, det är alltid kul när folk frågar av intresse eller nyfikenhet och man kan dela med sig!

Oregano olja är naturens antibiotika så den har vi delat med oss av till medresenärer vid behov. Den dödar av de onda bakterierna men inte de goda, till motsats av vanlig antibiotika. Den har garanterat dödat av en del främmande onda bakterier under resans gång.

Vi har även ett immunboost spray som är en blandning av några eteriska oljor och den använder vi som bakteriedödande handtvätt och sprayar lite omkring oss när vi reser i buss, tåg eller flyg. Likaså använder jag munskydd när det känns nödvändigt, tex i flygplan som sprayar bakteriedödande medel vid avfärd och landning, allt för att minimera inandning av starka kemikalier!

Pepparmintsolja använder vi till lite av varje, bästa egenskapen för mig är mot åksjuka, på guppiga båtar eller små krokiga vägar. En droppe på handen och några djupa andetag så lättas illamåendet förvånansvärt kvickt! Likaså vid orolig mage eller förkylning är pepparmintsoljan kanon.

Tea Tree oil har vi främst använt till sår och bett, men även som deodorant och tillsammans med citronella mot myggor!

Eteriska oljor är otroligt kraftfulla, det krävs stora mängder av plantan för att få ut droppar av ren olja, detta gör oljorna väldigt potenta och vissa väldigt dyra. Vissa är helt rena och vissa blandade med andra oljor för att spä ut dem och minska dess kraft. När man använder oljorna gäller det att man läser på om vilka man kan använda för invärtes respektive utvärtes bruk samt på vilken sätt, för att få önskad effekt.

IMG_0271.JPG

16 Responses to “Naturens reseapotek

 • Hej Kristin!
  Är det kundaliniyoga du har utbildat dig i?

  • Hej Eva, nej det är Hatha Yoga jag är utbildad i. Hatha yogan är ursprungsyogan och det är ur den de andra yogaformerna sedan har utvecklats från, idag finns det ju mängder av olika former av yoga:)

 • Är det lika kul när brorsan är frågvis? 😉

 • Nu ska du inte vara näsvis!

 • Hej igen!
  När jag googlar på kundaliniyoga står det att denna yogan är modern till alla yogaformer men det kanske finns flera mödrar …

  • Ja genom att google kan man hitta alla möjliga teorier och påståenden så det är lätt att förvirras! Det jag lärde mig under utbildningen var att de första yogaskrifterna beskrev Hatha Yoga tusentals år innan Kristu födelse och i de texterna var Kundalini en del. Den beskrevs som energi för spirituell utveckling, (”uppvaknandet av en kraft”) som finns i vårt nedersta chakra (energisystem) och kommer till liv genom att kraften når till vårt chakra på toppen av huvudet, genom våra alla 7 chakras…

   Meditationsteknikerna vi lärde oss och gjorde under utbildningen påverkar kundalinikraften, men mycket mer än så lärde vi oss inte:)

   • Tack för svaret. Var och provade på Kundalini igår men det föll mig inte i smaken. Har alltid utövat Hatha yoga tidigare. Skulle vilja ha dig som yogalärare

    • Vad spännande att du provade på! Kan tänka mig att det är en väldigt speciell och annorlunda form av yogapass. Vad gullig du är som önskar mig som lärare, hamnar vi i samma del av Sverige så får vi se till att köra pass!:)

 • Gillar det här tänket att använda naturliga preparat. Ska åka till Thailand om en månad och är mest nyfiken på hur bra citronella/tea tree funkade mot myggen. Vad använder du för ”oljegrund”? Kokos eller?

  • Hej Jessica,

   Ja naturen har egentligen allt vi behöver så varför krångla till det:) Vi använde antingen några droppar Tea Tree Oil direkt på huden eller i en blandning med citronella, citrongräs och vatten. Dropparna har dock svårt att separera i vatten så det gäller att skaka om ordentligt, annars tror jag kokosolja eller olivolja funkar fint! Även om vi blev lite bitna ändå så var vi nöjda med skyddet! Lycka till och hör gärna av dig sedan hur det gick:)

 • Hej !
  Hur använder man oregano olja i syfte som antibiotika? Väldigt intressant inlägg ☺
  Hälsningar
  Monika

  • Hej Monika! Vad roligt att du gillade inlägget, ja visst är det häftigt hur fantastiskt smart naturen är! Vad gäller oreganoolja beror det lite på i vilket syfte, det är en väldigt stark och potent olja så det gäller att man tar det försiktigt. Här är 2 artiklar av olika läkare som förklarar me i ämnet:
   Artikel av Dr. Axe
   Artikel av Dr. Eric Z

   Hoppas detta är till hjälp, hojta till om du har fler frågor!
   Mvh Kristin

   • Hej Kristin!
    Tusen tack för ditt svar ska läsa artiklarna! Jag har nyligen fått upp ögonen för oljorna och det är så spännande. För några år sedan trodde jag bara att alvedon var svaret på allt, ojojoj vad fel jag hade.

    Tack för alla dina inlägg, lär mig alltid något nytt!

    Kramar
    Monika

    • Hej Monika, vad spännande att du fått upp ögonen för eteriska oljor, ja det är ju en hel ny fascinerande värld när man lär sig om hur hälsa finns i det naturliga och inte i medicin..! Hör av dig om du har fler frågor.

     Mvh Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.