Naturlig hälsa för husdjur

husdjurFörsöker du ha koll på vad du äter? Tänker du likadant angående ditt husdjurs mat?

Precis som jag prioriterar att äta mat som kommer från naturen och som min kropp är gjord för att äta, likaså matar vi vår hund med mat som hon är gjord för att äta. Som vild i naturen hade hon inte ätit torrfoder gjort på spannmål och liknande utan hon hade främst ätit rått kött. Vi köper alltså rått kött i fryst form, låter det tina och matar det sedan till vår glada valp. På samma sätt som vi köper en 10 kg köttlåda till oss och har i frysen, köper vi 15 kg låda valpfoder i form av köttblandning till vår valp. Hennes går dock åt aningen fortare än vår!=)

När vi bodde i Australien tog vi hand om en valp innan hon skulle börja sin träning som ledarhund, hon bodde med oss nästan ett år och fick endast rått kött. Hela Queensland som stat hade tidigare matat hundarna med torrfoder men sedan bytt till rått kött och deras veterinärkostnader halverades, samt päls, tänder och allmän hälsa hos hundarna förbättrades markant. Det låter realistiskt när man tänker på det, men vi är så vana att maten ska vara bekväm och billig och gärna utan ”farliga” bakterier så fabriksmat känns som ett bra och normalt val. På samma sätt som vi läser innehållsförteckning på det vi köper så kan det vara intressant att även läsa på djurens mat.

Nu när våren är här och med den kommer fästingtider, som hyfsat nybliven hundägare har jag fått ta hjälp av Google för att hitta naturliga alternativ till fästingmedel. Eftersom vi bor i hus med massor av gräs och skog runtomkring oss så trivs fästingarna bra i området. Lilla Meya har redan dragit in några stycken otäckingar. Varje morgon och eftermiddag sprayar jag henne numera med ett hemmagjort fästingmedel som verkar fungera bra, de fästingar vi hittat har krupit på håren och letat efter någonstans att fästa men inte verkar inte hittat något trevligt ställe.

Fästingblandningen är gjord på: (ungefärliga mått)
5 dl Vatten
2 Msk Rosmarin (färsk eller torkad)
1 Vitlöksklyfta (pressad)
1 msk Äppelcidervinäger
+ Eteriska Oljorna:
2-5 droppar Tea Tree
2-5 droppar Pepparmynta
2-5 droppar Lavendel
2-5 droppar Citron

Metod:
Koka upp Vattnet med Rosmarin och Vitlök, låt sjuda i ca 30 min. Låt svalna och tillsätt sedan Äppelcidervinäger och de Eteriska Oljorna Tea Tree, Pepparmynta, Lavendel och Citron. Häll i sprayflaska och spraya ditt husdjur!

Har ni några andra tips och knep så mottages de gärna!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.