Nya och gamla nyårslöften

Livet består av en serie av vanor, från hur vi borstar våra tänder till hur vi reagerar i olika situationer till hur och vilken typ av mat vi äter. Varje dag består av den ena vanan efter den andra, väljer vi ”ohälsosamma” vanor så leder det lättare till ohälsa, missnöje, energibrist och olycka. Väljer vi ”hälsosamma” vanor leder det lättare till hälsa, välmående, energi och lycka. En ohälsosam livsstil är inget annat än en serie av invanda ohälsosamma vanor, på samma sätt som en hälsosam livsstil simpelt sagt är en kultivering av hälsosamma vanor.

Att ändra endast en ohälsosam vana till en hälsosam kan förändra ens liv radikalt. Det tar tid att ändra vanor så det är viktigt att ge det tid och fokusera på att ändra en vana i taget.

Att informera sig själv och fylla på med kunskap är något vi fördelaktigt gör hela livet, men kunskap är bara början. All kunskap i världen betyder egentligen ingenting utan action, man är fortfarande fast i samma vanor. Genom att kombinera kunskap och action så får vi makten att skapa nya vanor som förbättrar vår hälsa och livskvalitet.

Det går inte ändra vårt liv på en dag eller en vecka, det gäller att ta den tid som behövs för att göra förändringen till en ny vana och välj sedan en ny vana att fokusera på. Endast genom att sakta men säkert, steg för steg, vana för vana så kan vi nå permanent förändring. Genom att ändra vanor till det positiva så kommer vi bli en bättre version av oss själva och vi vill väl alla vara den nästa version av oss som vi kan?!

För att ha motivationen till hållbar förändring är det ett måste att vi har en tillräckligt stark anledning till förändringen och det räcker inte att det är en generell anledning, den måste vara specifik och betydelsefull för dig. Ett vanligt exempel är viljan att minska i vikt, med anledning till att man vill känna sig mer attraktiv, må bättre eller få ökat självförtroende men detta räcker oftast inte till hållbar förändring. Man måste gräva djupare och besvara frågor som varför vill jag tex må bättre och svar kan vara för att leva frisk länge eller för att kunna leka med barn/ barnbarn etc. Detta gör förändringsprocessen och nya vanor lättare att ta sig an, då man har ett långsiktigt personligt mål klart för sig. Fundera på vilka vanor du vill förändra och vilken betydelse det skulle ha för dig?

Alla har vi rätten att vara friska och vara vårt allra bästa själv och det är en konstant process och utveckling vi gör livet ut. Kunskap vi har idag kommer att variera med kunskap vi får i framtiden, vi kan bara göra de bästa valen idag enligt den kunskap vi har i nuläget.

Det är snart nytt år och många nyårslöften kommer med det.
Hur gick förra årets löften?
Blev de uppfyllda eller behövs en ny strategi i år?

Istället för att endast fokusera på nya löften så kanske en ”rememberlutions jar” (löst översatt till en ”minnesglädjeburk”) kan vara ett alternativ! Det är en tom glasburk som man fyller på varje gång när man åstadkommer något man är stolt över eller när något helt fantastiskt händer. Skriv ner det på ett papper och stoppa i burken, när 2015 sedan går mot sitt slut så öppnas burken och wow vilken positiv glädje av minnen den lär ge! Istället för bara att fokusera på löften som ofta kan kännas negativa, så kommer denna glasburk medföra positivitet hela året! Låter som en bra ide’ va??

Har ni frågor eller funderingar finns vi här:)

GOTT NYTT ÅR!

IMG_0350.JPG

2 Responses to “Nya och gamla nyårslöften

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.