Finns det en optimal kost som passar alla?

Bio-individualitet är ett koncept från kursen jag läser via Integrated School of Nutrition som innebär att varje person har unika mat och livsstilsbehov. D.v.s. en persons mat kan vara en annan persons gift, alltså det finns inte ett enstaka rätt sätt som fungerar för alla att äta på och därmed ingen optimal kost som kan generaliseras över hela befolkningen. Bara för att en person mår jättebra av ett visst sätt att äta, betyder inte det att nästa person kommer att få samma resultat. Detta är en av anledningarna till varför trenddieter inte fungerar i längden. Konceptet är baserat på att vi alla är unika individer med variation i ålder, kön, ras, ursprung, livsstil, blodtyp etc. Många vill veta vad den “optimala kosthållningen” är, men det enda sättet man kan komma i närheten är att experimentera och testa sig fram. Öka/minska intag av olika råvaror, uteslut/introducera varor och lyssna på din kropp! Självklart kan en rådgivare inom kost och hälsa vara till stor hjälp i processen, men du är den enda som kan känna vad din kropp mår bäst av!

Det finns självklart generella grundbehov till en hälsosam kosthållning som majoriteten av befolkningen mår bra av, tex att äta riktig mat från naturen och inte från ett laboratorium, få i sig en variation av bra proteiner, kolhydrater och fetter, grönsaker är alltid en vinnare och självklart att dricka vatten!

Det finns många olika typer av kosthållningar som har en bra grundtanke, paleokost (stenålderskost) är en av dem som i enkla ord innebär att man äter som stenåldersmänniskan. Simpel och ren mat som kött, fisk, ägg, fågel, frukt, grönsaker, bär, rotfrukter, nötter m.m. En stor skillnad och fördel mot många andra kosthållningar är att man tar bort alla spannmål och mjölkprodukter eftersom detta är mat vi har med tiden lagt till i vår kost som vi egentligen inte är evolutionerade till äta. Vi följer som sagt ingen specifik kosthållning men håller med om grundteorierna för paleo, speciellt då vi i dagens samhälle har mycket problem med just gluten- och laktosintolerans…

Detta är inte en kost som handlar om att ta bort alla kolhydrater, utan snarare fokusera på de mest näringsrika kolhydraterna som finns i rotfrukter, frukt och framförallt grönsaker, istället för de glutenrika som pasta, bulgur, bröd etc. Fokus ligger som i LCHF på att öka det nyttiga fetterna och minska på kolhydrater. Det absolut viktigaste är som alltid att äta riktig mat från naturen och inte fejkmat från en förpackning!

Trackbacks & Pings

  • Förvirrande hälsobudskap - Kost - Hälsotugg :

    […] Det finns en mängd olika kosthållningar och fler och fler dyker upp. En specialist rekommenderar sin kosthållning som den optimala för alla och en annan specialist rekommenderar en annan och så vidare. Inte konstigt att man blir förvirrad och inte längre vet vad man ska äta! En person som bara vill försöka leva lite bättre och äta mer hälsosamt blir lätt överväldigad av all motsägande information och kan lätt tappa lusten och istället ge upp! Så länge typen av kosthållning är baserad på riktig mat så respekterar jag den. Dock är vi alla olika och det finns inte ett rätt sätt att äta som passar alla världens människor (läs mer i tidigare inlägget http://halsotugg.se/optimal-kost/). […]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.