Organkött – Naturens Superfood!

OrganköttLever
Vad tänker du om organkött? Vanliga tankar kan vara usch och fy.. Tyvärr är det många som dömer ut råvaran innan man ens testat den! De har en speciell konsistens och är man van vid muskelkött så får man testa på organkött med öppet sinne. Det finns mängder av sätt att tillaga och äta organkött på och så finns det ju olika organ samt från olika djur som har sin påverkan på slutresultat.

Organkött har länge varit traditionell föda som så gott som helt och hållit har försvunnit i vår moderna kost. Intressant är att i vissa traditionella kulturer äter man endast organköttet och slänger muskelköttet eller ger det till hundarna! Vi däremot, äter endast muskelkött och slänger organköttet – vilket slöseri!

Diskussioner om renlighet på organ är också vanligt, är tex lever inte ett väldigt smutsigt organ? Organkött fungerar som filter i kroppen men de lagrar inte gifterna. Leverns jobb är att föra ut gifter från kroppen vilket innebär att den lagrar många näringsämnen och fettlösliga vitaminer som behövs för att kunna göra jobbet. Det finns alltså mängder med näring i levern (A, D,E,K,B –vitaminer, folat, mineraler etc)och inte gifter. De gifter levern inte kan göra sig av med lagras i fettceller eller nervsystemet.

Precis som med muskelkött vill vi sträva efter att äta friska ”vildgående” djur, vill man köpa från en vanlig mataffär gäller det att kolla upp hur djuret levt. Kött från gräsbetade djur innehåller 2-4 ggr mer omega 3 än kommersiellt kött. Kvalitetsägg från frigående hönor har visats innehålla upp till 19 gånger mer omega 3 fettsyror än  billighetsägg! Utöver näringsvärde och med åtanke om djuren så stöder man även bönderna, lokala företag och miljön när man köper gräsbetat och ekologiskt. Jag köper lever från Gröna Gårdar.

Organkött är naturens superfoods, lever innehåller mer näringsämnen per gram än någon annan råvara! Organkött innehåller 10-100 gånger mer näring än muskelkött!

Lever innehåller:
– Högsta koncentratet av A-vitamin
– Alla B-vitaminer, framförallt viktiga B12 (Nötlever innehåller 17 gånger så mycket som Nötfärs)
– En av de bästa källorna av Folat
– En användningsbar form av Järn
– Spårelement som koppar, zink, krom
– CoQ10, ett näringsämne som är viktigt för bland annat hjärthälsa

”For those who want to prevent pernicious anemia from ever occurring, the best course of action is to eat liver once a week, as our ancestors usually did.” – Weston A Price
För att undvika anemi (blodsbrist, lågt blodvärde) är det bästa du kan göra att äta lever en gång i veckan, som våra förfäder gjorde.

Tips! Har du svårt för smaken eller tanken på organkött, men ändå vill ha i dig all näring från dem så kan du skära upp färsk lever i små bitar (storlek av en ärta) och frysa ner. Låt vara i frysen i ca 14 dagar för att eventuella parasiter ska dö av och sedan är det fritt fram att äta dem som en vitamintablett!

organkött

Källor:
http://www.westonaprice.org/health-topics/the-liver-files/
http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood/

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.