Plantbaserad mjölk

Plantbaserad mjölkPlantbaserad mjölk har ökat i intresse för att ersätta vanlig komjölk. Anledningar till att komjölkskonsumtionen har minskat är bland annat på grund av ökad allergi och känslighet på grund av den minskade kvaliteten på vår mjölk, hälsostatus på korna, mat och medicin som ges till korna och sedan behandlingen som sker med mjölken- pastörisering, homogenisering, mjölkprotein tillsatser mm. Konventionell komjölk hårdpastöriseras för att döda av alla bakterier och på samma gång förstörs det mesta av den naturliga näringen. Som resultat av detta har plantbaserad mjölk blivit populära och anses som ett hälsosamma alternativ.

Hur hälsosamma är de plantbaserade egentligen? I och med att efterfrågan av dessa mjölksorter ökat finns det mängder av sorter ute på marknaden. Många är tyvärr fyllda med tveksamma ingredienser för att smaksätta, söta, stabilisera eller tjocka till den ursprungliga mjölken. Alltså är det ingredienserna av mjölken som styr om den är hälsosam eller inte. Jag har tittat på flertalet mandelmjölker och förvånats över antalet ingredienser, helt galet!! Köper du en plantbaserad mjölk, var noga med att läsa innehållet – ju färre ingredienser, desto bättre är det och var noga med att ingredienserna är från råvaror och inte kemikalier. Det enda som egentligen behövs är ju nötter och vatten!

Plantbaserad mjölk kan göras av nötter, frön, spannmål etc. Vanliga alternativ är mandel, havre, ris, kokos men det är bara fantasin som sätter gränser! Folk har olika preferenser och olika allergier, så valen är individuella. Om man har en glutenallergi så kan det vara en bra idé att välja någon annan mjölk än de gjorda på spannmål. Har man en nötallergi kanske en frömjölk är ett bättre alternativ. Kokosmjölk har blivit otroligt populärt men ofta är de tyvärr i konserver och med förtjockningsmedel, så igen gäller det att läsa ingredienserna. När det gäller mjölk från sojabönan är den ofta genetiskt modifierad, innehåller hormonstörande ämnen och är oftast inte lämpligt förberedd, soja ska fermenteras innan den görs till mjölk för att vara fördelaktig.

Personligen gillar jag kokosmjölk och nötmjölk bäst, cashew är en av favoriterna, eftersom nötmjölk är väldigt enkelt att göra så gör jag dem själv, snarare än köper färdiga, så slipper jag tänka på ingredienserna. För att variera dem lägger jag till salt, kanel, kardemumma, dadlar eller vanilj.

Recept 1 liter Cashewmjölk
1 dl Cashewnötter
1-2 Dadlar
En nypa salt
1 l vatten

eller
1 dl Cashewnötter
1 tsk Kanel
1 tsk Kardemumma
några nypor Vaniljpulver
1 l vatten

Blötlägg nötterna i vatten i några timmar (olika tidslängd för olika nötter), häll ut vattnet och häll i dem i en mixer tillsammans med vattenoch dadlar, blanda samman och häll sedan genom en sil för att få bort bitarna (har du inget emot lite småbitar i din mjölk så kan du låta dem vara kvar, det brukar jag göra om mjölken ska användas till smoothies, men är det för te eller kaffe så är det värt att silas!).

plantbaserad mjölk

8 Responses to “Plantbaserad mjölk

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.