Plantbaserad mjölk
Plantbaserad mjölk har ökat i intresse för att ersätta vanlig komjölk. Anledningar till att komjölkskonsumtionen har minskat är bland annat på grund av ökad allergi och känslighet på grund av den minskade kvaliteten på vår mjölk, hälsostatus på korna, mat och medicin som ges till korna och sedan behandlingen som sker med mjölken- pastörisering, homogenisering, mjölkprotein tillsatser mm. Konventionell komjölk hårdpastöriseras för att döda av alla bakterier och på samma gång förstörs det mesta av den naturliga näringen. Som resultat av detta har plantbaserad mjölk blivit populära och anses som ett hälsosamma alternativ.
Hur hälsosamma är de plantbaserade egentligen? I och med att efterfrågan av dessa mjölksorter ökat finns det mängder av sorter ute på marknaden. Många är tyvärr fyllda med tveksamma ingredienser för att smaksätta, söta, stabilisera eller tjocka till den ursprungliga mjölken. Alltså är det ingredienserna av mjölken som styr om den är hälsosam eller inte. Jag har tittat på flertalet mandelmjölker och förvånats över antalet ingredienser, helt galet!! Köper du en plantbaserad mjölk, var noga med att läsa innehållet – ju färre ingredienser, desto bättre är det och var noga med att ingredienserna är från råvaror och inte kemikalier. Det enda som egentligen behövs är ju nötter och vatten!
Plantbaserad mjölk kan göras av nötter, frön, spannmål etc. Vanliga alternativ är mandel, havre, ris, kokos men det är bara fantasin som sätter gränser! Folk har olika preferenser och olika allergier, så valen är individuella. Om man har en glutenallergi så kan det vara en bra idé att välja någon annan mjölk än de gjorda på spannmål. Har man en nötallergi kanske en frömjölk är ett bättre alternativ. Kokosmjölk har blivit otroligt populärt men ofta är de tyvärr i konserver och med förtjockningsmedel, så igen gäller det att läsa ingredienserna. När det gäller mjölk från sojabönan är den ofta genetiskt modifierad, innehåller hormonstörande ämnen och är oftast inte lämpligt förberedd, soja ska fermenteras innan den görs till mjölk för att vara fördelaktig.
Personligen gillar jag kokosmjölk och nötmjölk bäst, cashew är en av favoriterna, eftersom nötmjölk är väldigt enkelt att göra så gör jag dem själv, snarare än köper färdiga, så slipper jag tänka på ingredienserna. För att variera dem lägger jag till salt, kanel, kardemumma, dadlar eller vanilj.
Recept 1 liter Cashewmjölk
1 dl Cashewnötter
1-2 Dadlar
En nypa salt
1 l vatten
eller
1 dl Cashewnötter
1 tsk Kanel
1 tsk Kardemumma
några nypor Vaniljpulver
1 l vatten
Blötlägg nötterna i vatten i några timmar (olika tidslängd för olika nötter), häll ut vattnet och häll i dem i en mixer tillsammans med vattenoch dadlar, blanda samman och häll sedan genom en sil för att få bort bitarna (har du inget emot lite småbitar i din mjölk så kan du låta dem vara kvar, det brukar jag göra om mjölken ska användas till smoothies, men är det för te eller kaffe så är det värt att silas!).
Hej! Jag söker och söker utan att finna svar på hur homogenisering av ex. kokosmjölk påverkar våra kroppar.
Även om kokosmjölken är tillsatsfri (endast kokos och vatten) så är de ju, i princip, nästan alltid homogeniserade utan att det står något om det på förpackningen. Att homogenisering av komjölk är dåligt för kroppen vet vi ju, men gäller samma sak för söndersprängda fettmolekyler från kokosen som tar sig ut i vårt blod? Vet ni? 🙂
Hej Josefin!
Vilken bra fråga! Det finns inte mycket information om det, jag håller med! Jag har inget bra svar på din fråga, min tanke (och förhoppning) är att om mjölken är separerad och inte jämn och fin, så är den inte homogeniserad.. Men som sagt så vet jag inte svaret..! För att vara säker är det bästa alternativet att göra egen kokosmjölk!=)
Mvh Kristin
Tack för svar!
Fick mejl av flera tillverkare och alla, inklusive Kung Markatta som har en skiktad kokosgrädde bekräftade homogenisering och pastörisering.
Här är en artikel på ämnet som jag ej orkat läsa ännu
https://lookaside.fbsbx.com/file/Test%20homogenized%20coconut%20milk.pdf?token=AWxNWjvNFiqKzaSCnk-SJnCCFWuZMttPvlcWXYDXqqhI1wAbjadg94tMab_lqDbcmhJKvLFo_fnzfKabECdaCT8LYhnXGY3o81adwAr5Fh8iYxYibGStl–CDtzKfmc8pflL6JxSJR5mxeX_vMf_QS6i5PHkrGYQfCuENw5agWMr_w
Tyvärr får jag bara felsökning eller att sidan inte längre är tillgänglig, när jag klickar på länken! Så himla tråkigt att höra att det även gäller de skiktade..!! Man måste verkligen kolla upp varenda råvara nuförtiden för att veta vilken process de genomgått under tillverkning! Tack för att du delar med dig och ställer frågor till tillverkare, det är så vi gör skillnad!!
Mvh Kristin
Testa nu! 🙂 https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://lib3.dss.go.th/fulltext/Journal/Journal%2520of%2520food%2520science/2005%2520v.70/no.8/v70n8pE466-470%25202005.pdf&ved=0ahUKEwiQ2OT4hLrSAhVDFiwKHWR8Aa0QFgglMAM&usg=AFQjCNHuBYqrZux_uLUTVC5uR-Axz9vxKg
Tack, funkar!