Riktig mat som medicin

Riktig mat som medicinI helgen hade jag förmånen att gå på ett seminarie av en av Hälsotuggs förebilder Don Tolman, ”the whole food medicine man”. Hans budskap är riktig mat som medicin och att moder jord innehåller allt vi behöver för att leva väl och länge – mat (i form av alla näringsämnen vi behöver), luft, vatten, solsken med mera. Kroppen har förmågan att hela sig själv om vi ger den rätt förutsättningar.

Don reste runt till uråldriga kulturer för att observera deras sätt att leva, syn på hälsa och lärde sig enorma mängder ”simpel” visdom, som dagens moderna kulturer tyvärr är långt ifrån.  Hans budskap är simpelt, håll dig till det enkla naturliga – riktig mat, frisk luft, rent vatten, solsken, rörelse, kärleksfulla relationer och att ha mening. Hippocrates uråldriga citat ”Let food be thy medicine and medicine be thy food”, stämmer lika bra idag som för tusentals år sedan. Det spelar ingen roll hur snabbt utvecklingen går och vilka framsteg människan gör, jag tror starkt att naturen alltid kommer att ha överhanden.

Idag ska allt gå snabbt, vi har alla ont om tid och vår hälsa får lida för det. Vi hinner knappt laga mat så vi äter inte längre mat från naturen utan mycket kommer från fabriker och likaså om kroppen försöker tala med oss via symptom, dövar vi de snabbt med ett piller för en bekväm kortsiktig lösning. Vad vi inte inser är att det finns en orsak till att symtom visar sig och genom att trycka ner dem med ett piller gör vi saken bara värre, problemet som kanske inte var så stort från början blev genast större för att vi fyllde på med mer gifter i och med att ta medicin för att döva första symtomet. Låter vi istället kroppen jobba med problemet själv så löses de ofta innan de växer och förvärras. Idag finns det 561 000 läkemedel samtidigt som vi aldrig varit sjukare.. Vi måste börja använda vårt förnuft och förstå innebörden av valen vi gör när det gäller vår livsstil och vad vi stoppar i oss.

När det gäller att ta hand om din hälsa är det viktigaste att du informerar dig och söker sanningar innan du blint litar på vad någon säger, vare sig det är en blogg som denna, internet i allmänhet, vetenskap eller läkare. Undersök, läs på och välj sedan den väg som känns rätt för dig.

Fundera på vilka steg du kan ta redan idag för att stärka ditt naturligt friska hälsotillstånd och kom ihåg riktig mat som medicin!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.