Varför sömn kan förlänga ditt liv

Sömn

Alla människor har en biologisk dygnsrytm i sig, så precis som skalman har vi en inbyggd “mat- och sovklocka” som talar om för oss när det är dags att sova.  Även om vissa är kvällsmänniskor och andra är morgonmänniskor behöver en vuxen människa mellan 7 – 9 timmars sömn per natt. Barn och tonåringar behöver drygt nio timmar eftersom de växer och utvecklas i både kropp och själ, vilket kräver mycket sömn.

Det är när vi sover som många av de nödvändiga processerna i kroppen pågår och vi får en chans att återhämta oss. Hjärnan behöver sömn för att kunna bearbeta, sortera och lagra ny information och nya intryck. Immunförsvaret är också särskilt aktivt när vi sover. De som ständigt får för lite sömn blir mindre alerta, inte lika effektiva och produktiva samt får sämre reaktionsförmåga och sämre humör, något som man t.ex. i USA har sett leder till fler arbetsolyckor och trafikolyckor.

Vår inbygda biologiska dygnsklocka finns i hjärnans kontrollstation hypothalamus. Dygnsklockan reglerar när vi är trötta och vakna och för att den ska fungera som den ska behöver vi ljus på dagen och mörker på kvällen.  Alla typer av ljus stimulerar hjärnan och gör oss piggare, men det är framför allt dagsljuset som ställer in dygnsrytmen. Det mest effektiva sättet för att hålla sig pigg och vaken är att komma ut i dagsljus på förmiddagen.

På kvällen när det blir mörkt ökar halten av sömnhormonet melatonin i kroppen. Hormonet gör att vi blir trötta och redo att sova. Om vi utsätter oss för starkt ljus på kvällen minskar mängden melatonin och vi känner inte av kroppens naturliga trötthet och dygnsklockan talar inte om för oss när det är dags att gå och lägga sig. Även det blåa ljuset från dator, tv och mobil hindrar melatoninet och stör dygnsrytmen. Så när man sitter framför tv:n eller datorn på kvällen lurar man därmed kroppen att vara vaken längre än vad som är hälsosamt.

För att må bättre och sova bättre är receptet att följa det naturliga ljuset och att försöka komma ut minst en timma om dagen i förmiddagsljus. Det är självklart en utmaning under de mörka månaderna i Sverige men prioritera att gå ut en stund medan dagsljuset finns! Du har säkert själv märkt att din dygnsrytm har ändrats och att du blir piggare efter t.ex. en veckas campingsemester eller vandring då du får chans till mycket naturligt ljus. Det är också bra att försöka stänga av dator, tv, läsplatta etc. en timma före läggdags för att kunna somna lättare och få bra kvalitet på sömnen. Sömnen är en av de viktigaste grundpelarna i vår hälsa och en av de vi har mest makt över. Studier visar att ju mer sömn du får, desto längre kommer du att leva, så prioritera sömn, vårda din kropp och ge den bra förutsättningar för att ta hand om dig!

Trackbacks & Pings

  • Hur hinner upptagna människor med sin hälsa? - Hälsotugg :

    […] Gå upp tidigare. Tänk vad du kan få gjort om du ställer klockan på en eller kanske till och med två timmar tidigare på morgonen! Tid för dig själv utan någon som stör. Då kanske du kan hinna med ett träningspass/promenad eller planera en nyttig matsedel för veckan eller något annat som lätt bortprioriteras. Det gäller då förstås att man går och lägger sig i tid (vilket blir lättare om man inte tittat på TV på kvällen), samt har ett mörkt sovrum så att man får en god kvalitetssömn. Sömnen är minst lika viktig för vår hälsa som kost och träning, läs mer om det här. […]

  • Lider du av sömnbesvär? :

    […] Om du vill läsa mer har vi i tidigare inlägg tagit upp hur sömn kan förlänga våra liv (läs mer här). […]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.