Att bryta den konstanta stressen

stressen

Vare sig det är sommar, jul, vardag, helg eller semester så finns stressen i vårt liv och samhälle på ett eller annat sätt. Stress driver på sjukdomar och har en stor påverkan på vårt välmående. Hur bra vi än lever så kommer vi i längden inte undan stressens inverkan och det är oftast det svåraste mönstret att bryta för det kräver så mycket av oss. Det tvingar oss att sakta ner, ta ett steg tillbaka och prioritera oss själva i en kultur som inte värderar det. För visst tänker vi att det låter bra att vi har fullt upp med aktiviter, planer, karriär och livet..?

I dagens samhälle är den mest uppenbara stressen att vi hela tiden jagar och är på språng, men inaktivitet är även en stor stressor för kroppen som oftast bortses. Fysisk stress kan uppkomma om man tränar för lite eller för mycket, inte sover tillräckligt, har en felaktig hållning, monotont rörelsemönster eller fysisk smärta under en längre tid. Psykisk stress kan vara att känna att tiden aldrig räcker till, eller än värre att man själv aldrig räcker till (det ord som flest utbrända kvinnor förknippade sig med var just känslan av otillräcklighet), ha svårigheter i relationer, inte trivas med sitt jobb/liv. Att vara någon annan än den man egentligen är lägger otroligt mycket stress på en. Likaså kommer stressorer från miljön i form av förorenad luft, vatten, ämnen, mat, teknologiska prylar etc.

Stress startar inflammatoriska responser i kroppen och som vi vet är inflammationer en stor igångsättare till dagens många hälsoproblem. Kemiska reaktioner i kroppen förändras när man är stressad, adrenalin och kortisol utsöndras och är känt som “flykt och kamprespons”. Har man varit med om en traumatisk upplevelse eller varit stressad under en längre tid kan kortisolnivåerna vara konstant förhöjda, vilket är väldigt vanligt i dagens samhälle. Det finns alltid något vi ”måste” göra.

Människokroppen gör allt för att befinna sig i homeostas (ett stabilt och konstant tillstånd gentemot omgivningen) och är helt otrolig i sin förmåga att bevara sig själv. När kroppen befinner sig i stress kommer vi i obalans vilket innebär att de icke livsnödvändiga organen saktas ner eller till och med stoppas för att all fokus ligger på att ta sig igenom “stresskrisen”. Detta har ju förstås konsekvenser i form av minskad matsmältning, reparering av celler, reproduktion och andra viktiga men icke livsnödvändiga funktioner.

Det finns två olika fokusområden för att bryta den konstanta stressen och minska dess påverkan:

1. Minska mängden av stress du upplever
Undvika onödig stress (kanske lättare sagt än gjort men definitivt möjligt) genom att veta dina gränser, lära dig säga nej och inte umgås med personer som stressar dig.
Minimera media och nyheter då de är negativt fokuserade och bidrar till stress, på detta sätt kan du välja vad du vill informera dig med istället för att det väljs åt dig.
Slösa inte energi på meningslösa argument med behovet att ha rätt!
Prioritera tre viktiga saker att göra varje dag, ha inte en lista med oändliga uppgifter som egentligen inte är så viktiga, ha distans till dina ”måsten”.

2. Mildra de skadliga effekterna av den stress du inte kan undvika 
– Ingen är perfekt och perfektionism är inget att sträva efter, vi är alla tillräckligt bra precis som vi är.
Praktisera acceptans  “All suffering is caused by wishing the moment to be other than it is.” Mycket är utom vår kontroll, lär dig att acceptera det du inte kan förändra.
Var tacksam. Genom att skifta fokus till det som faktiskt fungerar, från det som inte fungerar kan helt förändra vårt perspektiv och stressnivå.
Ha empati. Ha inte förutfattade meningar och ta inget personligt, alla människor har sina svårigheter och detta synsätt gör dig starkare i dig själv.
Hantera din tid. Många tycker att tiden aldrig räcker till, men vi har alla lika mycket tid och det beror helt på hur du prioriterar och planerar. Planera och sätt gränser, du kan inte göra allt!

Livsstilstips för att minska stress

– Gör något du tycker om varje dag, det behöver inte vara kostsamt eller krångligt, det kan handla om de simplaste sakerna som att alltid dricka ur din favoritkopp, lyssna på favoritsånger, mysa med djur/barn eller vistas i naturen.
– Fysisk aktivitet har bevisats motverka både stress och ångest. Det behöver inte vara 60 min av aktivitet, varje minut av rörelse sänker kroppens stressnivå enormt mycket! Hälsotugg Träning har färdiga pass på mellan 5-30 min, med massor av olika övningar!
– Minimera koffeinintaget, koffein är en stimulant som frisätter stresshormonet kortisol.
– Prata med någon, att dela med sig och få uttrycka sig har enorma fördelar och vill du inte prata med någon är ett annat bra tips att skriva av sig i en bok.
– Frisk luft, naturen har en mängd hälsofördelar, promenera gärna barfota så du får kontakten med marken!
– Glöm inte att prioritera sömnen, det är då vi återhämtar oss!
YOGA!=) Ett suveränt sätt som bevisat minskar kroppens stressnivåer. Om man har ett aktivt sinne, svårt att sakta ner och bara vara stilla, är yoga en bra start då fokuset kan ligga i kroppen och på rörelserna. Prova själv på Hälsotugg Yoga

Har du fler tips får du gärna dela med dig!

/Kristin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.