Styr Maghälsan din Hälsa? Del 3

MaghälsanI det tredje och sista inlägget i denna serie om maghälsa tar jag upp 14 tips för att reparera och bygga upp din mages hälsa. Min önskan är att år 2015 blir maghälsans år, då vi alla väljer att lägga lite extra tid och energi på vår mage. Det är trots allt i magen vårt immunförsvar sitter och det är därmed den bästa vägen att gå för att hålla oss friska och leva länge.

Känner du dig ofta låg på energi? Har pendlande humör? Din maghälsa kan vara orsaken. Ett av de bästa sätten att testa länken mellan vad du äter och din maghälsa är att föra en mat och humör dagbok i 5 dagar för att se hur du påverkas av det du äter. Skriv ned vad du äter och hur du känner direkt efter du ätit och även ett par timmar efter måltiden. Förhoppningsvis kan du med hjälp av detta sätt se samband mellan vad du äter och din energinivå.

Fokus på maghälsa har blivit ganska trendigt med all reklam för probiotika, kulturer och syrad mat. Tyvärr är det inte så enkelt som att äta en tablett och så löser sig resten, speciellt inte i början av en process att läka sin mage och tarm då det i en ohälsosam mage ofta finns ett överflöd av candida och andra onda bakterier.

14 Tips för att förbereda en process av att förbättra din tarmhälsa och läka din mage:

1. Om du misstänker att något är fel: Kika på inlägg 2 i denna serie för ledtrådar som tyder på att din maghälsa behöver lite extra stöd.

2. Fundera på att göra tester: Avföringstest eller liknande för att testa för candida, parasiter och annat. Det finns tester man kan göra hemma och tester man kan göra på klinik. För att tex testa för Candida (svamp) kan man det första man gör på morgonen hälla upp ett glas rumstempererat vatten och sedan samla ihop saliv i storlek av ett mynt och spotta i glaset. Därefter kollar man vad som händer efter ca 15 min och 30 minuter, Ligger salivet kvar på ytan är det förmodligen ingen överväxt av Candida, är det däremot ”ben” som tar sig nedåt från ytan eller saliv som lägger sig på botten och ser grumligt ut har du förmodligen en överväxt av Candida. Gör detta i en vecka. (www.thewholejourney.com).

3. Ta gärna hjälp av någon professionell inom området: det kan vara kostrådgivare, läkare, kinesiolog, naturläkare etc. Men kom även ihåg att ju mer du läser själv, desto mer insatt blir du och desto bättre kan du ta hand om dig själv generellt.

4. Använd en mat och humör dagbok. Vid måltider skriv ned vad som händer och hur du påverkas, de två vanligaste produkterna som har en påverkan är mejeriprodukter och gluten, så äter du någon av dessa och känner dig låg på energi efter så kommer denna dagbok visa sambandet.

5. Experimentera: Uteslut gärna gluten och mejeriprodukter under några veckor, då ger du kroppen tid att återfå energi. För att läka magen tar det dock längre tid och ju ”striktare” du kör desto snabbare kan du förbättra din maghälsa.

6. Överväg att göra en buljongfasta i 2-4 dagar, med eller utan grönsaker i. Läs mer om fördelar med i tidigare inlägg eller kolla google.

7. Ät riktig mat från naturen, så nära sitt ursprungsskick som möjligt. Majoriteten grönsaker och sedan fett och protein, minska gärna intaget av kolhydrater, då de har den starkaste påverkan på magen.

8. Laga maten med kokosolja, då det är oljan med mest läkande effekt på magen.

9. Minimera socker (gärna ett totalintag på max 4 teskedar)

10. Ät frukt med låg fruktos som bär, kiwi, gröna äpplen och inte mer än 2-3 per dag.

11. Drick mycket vatten, minimera kaffe, alkohol och andra drycker.

12. Motionera 30 minuter om dagen i valfri form!

13. Prioritera återhämtning både i form av vila och sömn, gärna även meditation.

14. Efter du har gjort förändringar, om du gjorde tester så gör gärna samma igen för att se resultatet. Annars känn efter och fundera på vilka förändringar som skett med din hälsa.

Allt detta kan verka överväldigande och mycket att ta in, detta är helt förståeligt och okej. Informationen finns där för att dig att ta in, smälta, fundera på och läsa vidare på om det var något som kändes passande för dig. Självklart kan det kännas roligare att läsa om nya goda recept, trender inom hälsa etc men inget av det kommer hjälpa dig i längden om din mage inte mår bra. Tyvärr kan vi inte bara blunda för en så viktig sak som denna och det finns inga genvägar att ta, utan vi måste se det som en enormt viktig investering i oss själva som kommer ge otrolig betalning i form av förbättrad hälsonivå och ett immunförsvar som kan klara av det mesta. Det har tagit lång tid att hamna i läget där vi är idag så tänk på att ge kroppen tid att läka och ha i åtanke att vissa av dessa ”restriktioner” är tillfälliga och endast under en viss tid och visst klarar vi att hålla fokus och vara strikta under en tid när vi vet att resultatet kommer att hjälpa oss i längden!

Läs gärna vidare om maghälsa på dessa sidor:
www.mercola.com
www.chriskresser.com
www.drhyman.com
www.gapsdiet.com
www.westonaprice.org
www.amymyersmd.com

Återkom gärna med frågor och funderingar!

2 Responses to “Styr Maghälsan din Hälsa? Del 3

  • Vad säger du om kokosgrädde? Det har blivit min nya favorit och äter det mer än gärna dagligen. Jag misstänker att jag har överväxt av Candida.

    • Jag älskar också kokosgrädde! Oljan är det bästa särskilt vid candida men ren kokosgrädde är fet och bra den med, så länge det är av bra kvalitet=)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.