Styr maghälsan din hälsa? Del 1

Det är ingen överraskning att vi på Hälsotugg intresserar oss för maghälsan och här kommer en serie av inlägg om betydelsen av vår tarmflora för vår hälsa. Tidigare inlägg om maghälsa och immunförsvaret kan du läsa här, mer om bakterier här och om avföring här.

Visste du att de allra flesta av oss har en sämre maghälsa än vad vi borde ha? Detta beror på den moderna livsstilen och kosten som stör balansen i vår tarmflora. Detta innebär inte endast problem med magen som uppblåshet, kramper, diarrér, förstoppning, gaser eller liknande, utan kan visa sig i sjukdomar, allergier, eksem,inflammationer och andra problem.

Visste du att skicket av tarmslemhinnan och bakterierna som lever där är centrala för vår hälsa och för att förhindra sjukdomar?  ”All disease begins in the gut” – Hippokrates

Det spelar ingen roll vem du är, hur du lever, vad du äter, vi påverkas alla av vår moderna livsstil och konstant stress är något som idag är ”normalt” för mer eller mindre alla. Alla skulle vi må bättre och vinna enorma hälsofördelar av att fokusera på att förbättra tillståndet av vår maghälsa. Om du någon gång ätit antibiotika, andra mediciner, haft en parasit eller ordentligt virus, utsatts för kemikalier och gifter, utvecklat allergier, eller helt enkelt känt dig totalt utmattad och orkeslös, har du med största sannolikhet en obalans i magen.

Det finns goda nyheter och mycket forskning på senare tid om maghälsan, innan jag flyttade från Australien såg jag fyra olika intressanta dokumentärer. Dessa program belyste betydelsen av mikrobiomet (som vi alla har inuti oss) för vår hälsa. En fantastisk dokumentär är Microbirth. Så vad är egentligen det mänskliga mikrobiomet?

Mikrobiomet är samlingen av hundra triljoner mikrober (bakterier, svampar, virus) som lever på och inuti oss. I människokroppen finns 10 gånger mer mikrober än mänskliga celler! De kan kallas odlarna och vakterna som håller patogener borta (ämnen som orsakar sjukdom),  alltså de ofarliga bakterierna skyddar mot de farliga. Denna armén av organismer utgör ca 80 % av vårt immunförsvar, vår kropp är ett komplext ekosystem bestående av dessa triljoner mikrober som måste hållas i balans och ses efter om vi ska vara friska. Det är endast nyligen som forskare har börjat förstå dessa mikrobers funktion och enorma betydelse för vår hälsa. Dessa triljoner av mikrober är gjorda av olika typer av strängar, det finns goda, onda samt neutrala bakteria. Vi behöver dem alla, majoriteten ska vara goda med några få onda och några neutrala som kan konverteras till goda eller onda. Problemen börjar när de onda tar över.

Fördelar med en stark och balanserad maghälsa
Fördelen med denna vetskap är att vi kan relatera förändringar i vår hälsa till förändringar i våra mikrober. När våra bakterier i tarmar och mage är i obalans blir vi sjuka. Det som händer när vi äter antibiotika, p-piller, stressar, får ett elakt virus är att våra mikrober försvagas då de goda dödas av av medan de onda stärks och vårt försvar är därmed sänkt. Det är då det kan hända grejer.

Kan våra mikrober vara nyckeln till att förhindra sjukdomar?

I nästa inlägg om maghälsan kommer jag ta upp hur vi kan skydda våra mikrober och därmed oss själva från sjukdomar.

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.